El dia més trist de la Festa del Pi

Centelles no celebra la seva tradició més ancestral, de més de 370 anys, a causa de la pandèmia

Projecció virtual del pi a la façana de la església de Centelles
Projecció virtual del pi a la façana de la església de Centelles | Toni Carrasco
Toni Carrasco
30 de desembre del 2021
Un any molt trist per a tothom. I encara més per als centellencs. Enguany, a causa de la pandèmia, aquest dimecres, 30 de desembre, no hi hagut la Festa del Pi al poble, la festa més antiga i important de la vila, amb 370 anys d'història. Un fet insòlit que no ha succeït almenys en els darrer mig segle.

No s'ha anat al bosc a marcar el pi el dia 26, no s'han confeccionat els ramells de pomes i neules per engalanar el pi, no s'ha repartit la pólvora que teòricament es feia el dia 29. I avui, dia 30, dia central dels actes de la Festa del Pi, a les set del matí no s’ha escoltat ni un sol tret ni una sola salva en honor de la santa patrona, Santa Coloma, en sortir de la missa. Els centellencs no han sortit als carrers vestits de la forma tradicional catalana amb colles d'amics, familiars i parents. Res de tot això ho hem vist avui a Centelles.

Pels centellencs ha estat un dia estrany, molt i molt estrany. No s'ha esmorzat al bosc, no s’ha tallat el pi, no s’ha baixat amb la carreta i els bous, no s’ha fet la galejada a la plaça, no s’ha ballat al replà de l'església, no s'ha entrat el pi a dins i tampoc s’hi ha penjat. Ni s’ha cantat l'himne a Santa Coloma.

En el seu lloc l'Associació de Galejadors i l'Ajuntament van acordar fer una projecció simbòlica d'un pi cap per baix a la façana de l'església des d’aquest dimarts i fins a la vigília de Reis, el 6 de gener, que era quan tradicionalment es baixava el pi de l'església i es repartien les pomes i les neules.

La pandèmia ens ha pres la Festa del Pi d'enguany i tot plegat també ens recorda la darrera edició, ara fa un any al 2019, en què van resultar ferides fins a nou persones en un greu accident ocorregut al campanar del poble.

Això no obstant, qui vulgui recordar la festa de forma nostàlgica ho pot fer encara gaudint de la projecció de dos documentals sobre la mateixa que estan tenint lloc aquest dimecres: a les 10 h, 12 h, 17 h i 19 h al Casal Francesc Macià.

Per una banda es projecta “Misteri d'una tradició” (2007) del galejador centellenc i conegut fotògraf i expert en projeccions audiovisuals, Josep Maria Parareda. I de l'altra un document únic de com era la festa abans, un document i testimoni d'un temps i una època, de Jordi Vall Escriu “Festa del Pi” (1967).

L'Associació de Galejadors i l'Ajuntament descarten que aquest any hi hagi salves i es realitzaran les campanyes oportunes per respectar les mesures acordades, dins la suspensió d'aquesta festa ancestral, popular i participativa.

Arxivat a