CHV

​Alta tecnologia a l'Hospital de Vic per operar el càncer

El centre incorpora tres noves torres de cirurgia laparoscòpica d'última generació valorades en 240.000 euros

per Redacció , 30 de desembre de 2020 a les 10:03 |
Els equips mèdics ja treballen amb les noves torres. | CHV
En la seva aposta per dotar-se de la tecnologia més avançada en el diagnòstic i tractament dels pacients, el Consorci Hospitalari de Vic ha renovat les torres de laparoscòpia dels quiròfans de l'Hospital Universitari de Vic amb la incorporació de tres equips d'última generació.

Uns equipaments valorats en 240.000 euros que suposen un salt qualitatiu, en especial, per a les intervencions relacionades amb l'extirpació de tumors, i que han estat finançats amb l'ajuda de l'associació Osona Contra el Càncer, qui ha aportat 70.000 euros.


La cirurgia laparoscòpica és una tècnica que permet operar els òrgans situats a l'abdomen i la pelvis de forma precisa i poc invasiva. L'instrumental s'introdueix al cos a través de cànules (tubs estrets), mentre un altre tub dotat amb un sistema de càmeres i il·luminació permet observar l'interior del cos i guiar la cirurgia.

És una tècnica habitual en intervencions de l'aparell digestiu i urinari, doncs evita haver de practicar grans incisions i redueix els riscos per al pacient (sagnat, infeccions), el dolor i el temps de recuperació.


Més resolució, 3D i fluorescència

En concret, s'han adquirit dues torres de laparoscòpia que proporcionen imatges de molt alta definició (Full HD) en dues dimensions. Dos models que són dels millors que existeixen en l'actualitat. A més, una de les torres permet fer cirurgies guiades per fluorescència: s'injecta al pacient una substància (contrast) que s'adhereix als teixits tumorals i que els mostra fluorescents en pantalla, cosa que permet identificar-los amb més precisió i facilita la seva extirpació quirúrgica.

La tercera novetat és una torre de laparoscòpia 3D, que permet observar l'interior del cos en tres dimensions. Es tracta d'una tecnologia que -sense arribar als sistemes de cirurgia robotitzada- és la més avançada del moment per realitzar intervencions quirúrgiques mínimament invasives.

Les noves torres de laparoscòpia ja estan en funcionament i s'utilitzen, sobretot, per a intervencions de cirurgia general i de l'aparell digestiu (recte, còlon, estómac...) i d'Urologia (bufeta, pròstata, ronyó...).
 

Una operació quirúrgica amb la nova tecnologia. Foto: CHV

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació