L'abecedari del 2020 a Osona

Resum amb totes les lletres dels fets més remarcables de l'any a la comarca: des del coronavirus, el polèmic vídeo de l'alcalde de Manlleu, els canvis de colors a alguns ajuntaments o la retirada de l'antena de Sant Fidel

31 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:25h
Algunes de les imatges destacades d'aquest 2020
Algunes de les imatges destacades d'aquest 2020 | Osona.com
A d'aiguats. Tempestes i temporals han marcat el calendari d'aquest 2020, amb el Dana o el Glòria, que han fet estralls en diversos municipis com el Brull, Vilanova de Sau o Viladrau. El pitjor dels aiguats, però ha estat la mort de dues persones arrossegades per l'aigua al camí de Vic a l'escorxador de Santa Eugènia de Berga, Le Porc Gourmet.

B de benestar animal. Malgrat que els cavalls no han recorregut gaires poblacions d'Osona, cal destacar que enguany els Tonis de Taradell han aplicat per primera vegada un protocol pioner per al benestar dels animals.

C de coronavirus. Sense cap mena de dubte, la Covid-19 ha estat la protagonista del 2020. Ha irromput en la societat i ha provocat molts morts pel camí, així com també moltes restriccions per frenar-la. D'ençà que es van detectar els primers casos a Osona, l'atenció primària i els hospitals de comarca han treballat de valent per lluita contra el coronavirus. També s'ha comptat amb l'ajuda de voluntaris i empresaris de la zona. La situació ha estat especialment dura en les residències, com la Prat de Tona. S'han portat a terme cribratges massius a Vic, Manlleu, Torelló i Roda de Ter; l'escola Puig-Agut de Manlleu va ser la primera a fer-los en un centre educatiu; i també es va muntar amb temps rècord un hospital de campanya. La Covid sembla que seguirà present el 2021, malgrat que es conegui una mica més aquest virus.

D de droga. Els Mossos d'Esquadra ha desarticulat un clan familiar de Roda de Ter que distribuïa cocaïna principalment a Osona i movia més de mig milió d'euros al mes. Per això, els sis arrestats no van estar gaires hores a la presó i van pagar a les fiances que s'enfilaven a 120.000 euros en total.

E d'enderroc dels pisos de Can Garcia de Manlleu. Els pressupostos de la Generalitat d'enguany han de destinar 800.000 euros a l'enderroc del segon bloc d'aquests pisos del barri de l'Erm. Està previst que es faci efectiu a principis d'aquest 2021.

F de Freixanet. El procés de selecció del gerent del Consell Comarcal d'Osona ha seguit portant cua aquest 2020. ERC ha obert un expedient disciplinari i ha fet fora Josep M. Freixanet, alcalde d'Olost i conseller al Consell Comarcal, per aquest procés i li ha demanat que abandoni les responsabilitats institucionals. Freixanet, que no ho ha fet, ha carregat contra el president l'ens supramunicipal, Joan Carles Rodríguez, per "aniquilar qualsevol discrepància política". Paral·lelament, l'exalcalde de Manlleu i històric Pere Prat ha abandonat la formació després de 30 anys per "desavinença personal". L'expulsió de Freixanet va ser "la gota que ha fet vessar el got".

G de Garrido. L'alcalde de Manlleu Àlex Garrido ha estat un dels protagonistes d'enguany per un polèmic vídeo en què se'l veia begut. Inicialment, va decidir dimitir, però l'allau de suport rebut va fer-li reconsiderar la decisió. El batlle de la capital del Ter està escrivint un llibre que reflexiona sobre això.

I d'Irene Solà. És una de les escriptores del moment. La seva novel·la Canto jo i la muntanya balla, premiada amb l'Anagrama del 2019 a la millor novel·la, l'ha catapultat i ha arribat a liderar les llistes de vendes. Aquest maig, la jove nascuda a Malla ha obtingut el Premi de Literatura de la Unió Europea 2020.

J de jutjats de Vic. Vic s'ha quedat sense judicis penals per les males condicions en els edificis. Es fan a Manresa des de fa un any. L'Ajuntament ha destinat 362.000 euros en un local per recuperar-los, mentre que el Col·legi d'Advocats de Vic reclama un palau de justícia i creu que reformar els edificis actuals és posar "pedaços".

M de mobilitat. La mobilitat és un dels aspectes que cada any va agafant més protagonisme. I la bicicleta també. A Vic, un dels canvis més destacats ha estat que els ciclistes han guanyat espai a la ronda Camprodon. Tot i les queixes que ha suscitat per a molts veïns, ha rebut el suport d'AMPA d'escoles i instituts de la ciutat. També Santa Eugènia de Berga vol impulsar la construcció d'un carril bici per connectar amb la capital d'Osona. I finalment, Vic tindrà tres expedicions diàries per connectar amb autobús amb la UAB.

N de nous governs. Aquest any, també ha estat marcat pel canvi de govern ens dos municipis: Roda de Ter i Montesquiu. A Roda, Roger Corominas (ERC) s'ha convertit en el nou alcalde després de presentar una moció de censura amb JxCat per Roda contra l'independent Albert Serra. Abans Junts formava part de l'equip de govern amb Serra, però el pacte es va acabar trencant. A Montesquiu, Jaume Romeu (JxCat) ha esdevingut nou alcalde després que el govern anterior (ERC) plegués en bloc. D'altra banda, a les Masies de Voltregà, el govern socialista han segellat un pacte "estrictament municipal" amb JxCat.

O d'oposició. Enguany s'han tirat endavant o s'han proposat diversos projectes que han portat oposició al territori. Un dels més destacats ha estat el projecte d'ampliació de la planta de valorització de residus orgànics mitjançant compostatge de Fumanya, a Sant Martí d'Albars. Però també, l'oposició a la urbanització de la plaça de la Noguera de Vic; o la reactivació de construcció d'habitatges als terrenys de les Adoberies de Calldetenes.

P de Prysmian. A finals d'aquest octubre, Prysmian Group ha anunciat que anticipava el tancament de la planta de General Cable a Manlleu al·legant una disminució de la demanda, agreujada per la Covid. S'ha parlat de reparcel·lar el terreny per a petites empreses, però s'ha descartat i s'aposta perquè una empresa ho adquireixi tot. De moment, l'Ajuntament ha rebaixat a la meitat l'impost de plusvàlua per facilitar la venda dels terrenys.

R de reciclatge. El Berguedà ha destronat Osona com la comarca que més recicla. L'inici del sistema de recollida de residus porta a porta en 12 municipis del Berguedà ha disparat els índexs de reciclatge, tot i que Osona es manté en la segona posició. Potser el marcador es capgira, ja que Manlleu -la segona ciutat més gran d'Osona- té previst implementar el porta a porta el 2021.

S de Sant Fidel. La polèmica antena del carrer de Sant Fidel ha passat a la història i ha desaparegut de l'skyline de Vic. Aquest 2020 s'ha desmantellat definitivament. La retirada de l'antena era un reclam històric dels veïns del carrer, ja que es tracta d'una de les estructures més grans de la zona urbana i amb uns nivells de radiació més elevats. Per això, des de fa anys, la torre s'havia convertit en el focus de les queixes veïnals.

T de Toni Coromina. El 2020, ha estat un any de moltes pèrdues. El periodista, escriptor i col·laborador habitual d'Osona.com i NacióDigital (podeu recuperar les seves publicacions aquí), va morir aquest novembre a l'Hospital Universitari de Vic, on es trobava ingressat. Nascut a Vic el 1955, Coromina ha desplegat al llarg de la seva vida una intensa activitat en molts àmbits. Des de l'estudiant rebel de finals dels anys seixanta fins a l'autor d'obres de ficció i usuari actiu de les xarxes socials d'Internet.

U d'UVic. Aquest 2020 s'ha acordat que l'escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava s'incorpori a l'estructura de la UVic-UCC. Elisava, doncs, s'ha convertit en la Facultat de Disseny de la UVic-UCC i la idea és que l'acord es faci efectiu el curs vinent (2021-2022), que serà el primer en què les titulacions d'Elisava ja s'impartiran com a titulacions de la UVic-UCC.

V de Vicpuntzero. Vic ha estrenat a finals d'aquest any el projecte cultural i turístic Vicpuntzero, que té per objectiu donar a conèixer els dos mil anys d'història de la ciutat, des de la vessant més artística i patrimonial. Es tracta d'una experiència turística que inclou un vídeo mapping en què el visitant té l'oportunitat de descobrir alguns dels moments més importants de la ciutat, des de la seva fundació com a Auso en temps romans fins a l'actualitat.
 
Arxivat a