​Les restriccions per la Covid fan caure un 80% l'activitat d'una empresa dedicada a amagar tions al bosc

Caçations ha ofert l'activitat entre setmana i també ha donat la possibilitat de portar el tió a casa

Tres germans amb el tió que han trobat després de fer l'activitat a Rupit.
Tres germans amb el tió que han trobat després de fer l'activitat a Rupit. | ACN
Osona.com
22 de desembre del 2020
Caçations és una empresa de Rupit que, des de fa set anys, organitza sortides al bosc perquè les famílies hi puguin trobar el seu tió amagat. Enguany però, la pandèmia ha fet reduir dràsticament el nombre de clients i les reserves han caigut un 80%. Per tal d'adaptar-se a les restriccions de cap de setmana, l'empresa ha ofert l'activitat de dilluns a divendres, i també ha donat l'opció de dur el tió a les cases. Tot i això, aquest any els números no han sortit i han passat d'organitzar l'activitat per a unes 1.500 famílies a fer-la per poc més de 200. "És una activitat que es gaudeix moltíssim i hem arribat a on hem pogut. L'any que ve segur que anirà millor", admet a l'ACN el seu responsable, Llorenç Vallès.

Anar a buscar el teu tió al mig del bosc i complint amb les mesures de seguretat de la Covid-19. Això és el que proposa Caçations, una empresa de Rupit que des de fa set anys organitza aquesta activitat per a famílies. Ho fan a deu punts diferents de Catalunya. Aquest any, però, han hagut d'adaptar-se a les restriccions i han reforçat la màgia amb l'ajuda de les noves tecnologies. Malgrat tot, estan satisfets perquè s'ha demostrat que aquesta és una activitat "totalment segura" perquè es fa amb el grup bombolla de casa, a l'aire lliure i sense el risc de trobar-te ningú.

El confinament municipal els ha obligat a posar-hi imaginació, admet el seu creador, Llorenç Vallès. Aquest any han donat l'opció de fer-ho entre setmana per a aquelles famílies que podien agafar festa i poder anar a un bosc més lluny de casa. A partir d'aquest cap de setmana, l'últim abans de Nadal, la mobilitat ja només pot ser comarcal. "És un luxe poder agafar un dia de festa i estar en un bosc i totalment segur, les famílies estan encantades", afirma l'empresari. La família rep un mail personalitzat del tió amb un mapa del bosc on està amagat i les indicacions per localitzar-lo.
 

Una família fent l'activitat «Caçations» a Rupit Foto: ACN


També organitzen "Casations" i te'l porten a casa. "No som un missatger qualsevol, primer enviem un vídeo d'uns vint minuts on es veu les aventures que passa el tió" abans d'arribar a la casa, detalla. Al vídeo es veu com un ocell els diu que vagin a buscar el tió i com aquest els demana ajuda perquè no sap com anar cap a la casa. També han inclòs una col·laboració d'un grup musical juvenil que canten al bosc. Quan la família rep el vídeo, al cap d'uns dies es fa la màgia i arriba el tió.

La pandèmia els ha reduït dràsticament l'activitat. Si en un any habitual tenien unes 1.500 famílies, aquest any s'han reduït un 80% i s'han hagut de conformar amb unes 200. També han hagut de gestionar devolucions de clients que no han pogut acollir-se a les diferents opcions. "Tot ha funcionat molt bé i amb la màgia de sempre, però amb molta menys gent que altres anys", afegeix.

El primer cop d'una família de Vic

La família Silva de Vic ha fet per primer cop l'activitat en un bosc de Rupit i l'experiència els ha encantat. "Hem vingut a buscar el tió i ens ha agradat molt", explica la Sofía, juntament amb els seus germans Biel i Bruno. El que més li ha agradat ha estat passejar pel bosc i trobar el seu tió. "El portarem a casa, li donarem menjar i esperarem per Nadal perquè cagui", explica amb il·lusió el més petit.

El seu pare, Fabio Silva, detalla que uns amics els van explicar aquesta activitat i que van decidir fer-la. Ell i la seva dona són del Brasil i fa 15 anys que viuen a Catalunya. Si bé al principi no acabaven d'entendre massa la tradició del tió, ara els hi agrada i el fan amb els seus fills. Creu que l'any vinent repetiran l'experiència d'anar-lo a buscar al bosc. "Fer-ho en un lloc com Rupit és molt maco", afegeix.