Un llibre recull els textos del «Dietari» de Miquel Macià de 1989 a 1995

Aquesta secció es va publicar al setmanari "La Marxa", i estava centrada en fets i personatges de la ciutat de Vic

Redacció
21 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:14h
El periodista Miquel Macià, director de NacióDigital i fundador d'Osona.com, acaba de publicar un nou llibre centrat en la ciutat i la comarca, que recull una selecció dels textos que va escriure a la seva secció "Dietari", al setmanari La Marxa. Al llarg de les 400 pàgines de l'obra, titulada El 'Dietari' de La Marxa de Catalunya (1989-1995), desfilen multitud de personatges coneguts de la ciutat de tots els àmbits, des de la política fins a l'esport, passant per la cultura, el comerç i els moviments socials.

El "Dietari" és una crònica feta des del periodisme de trinxera, a base de petits apunts diaris que es va publicar durant sis anys i mig a la pàgina 4 del setmanari. Sempre amb una voluntat molt  polèmica, a partir d'una observació minuciosa dels fets locals i comarcals. Però també amb referències al país i al món, a través de la literatura, la història i la psicologia. La fotografia de la portada, obra de Guillem Soldevila, mostra les obres d'excavació del pàrquing de la plaça Major de Vic, el 1991.

A la coberta del llibre, l'autor explica: "Quan llegim un dietari publicat en format de llibre -sigui en paper o electrònic- tenim tendència a imaginar que s'ha escrit en un estudi farcit de llibres, amb el seu autor o autora meditant-ne l'exactitud de cada mot, de cada punt i de cada coma. O bé a la vora del foc en una tarda d'hivern, mentre el gos mandreja als seus peus i un suau fons musical els acompanya. Res més lluny d'això en el cas del meu "Dietari": les anotacions estan escrites enmig del brogit del tancament d'edició -a darrera hora, sigui a la redacció o fins i tot a tallers- seguint la tradició periodística de fer les coses quan ja no hi ha més remei, a l'últim moment".

Miquel Macià (Vic, 1957) té publicades d'altres obres sobre la capital d'Osona. Es tracta d'Entre la boira i el desencís. La transició política a Vic (1979-1980); La Catalunya Catalana. Vic i el seu entorn: política, cultura i negocis,  i Vic, de l'opulència a la crisi. També ha participat en l'elaboració de Fotografia històrica de Vic. De la República a la postguerra (1931-1944) i ha publicat alguns milers de notícies i articles sobre la ciutat en diversos mitjans des de 1973.

Aquest llibre és el primer volum d'una sèrie titulada "Periodisme a Vic", que anirà publicant antologies de textos dels mitjans de comunicació de la ciutat, així com estudis sobre la història de l'activitat periodística local. També és el primer llibre de Naciódigital Edicions. El llibre es pot trobar en aquestes llibreries de Vic: Llibreria Anglada, Muntanya de Llibres, Llibreria Mater, Llibreria Foster & Wallace i El Cafè de les Lletres.
 


 
Arxivat a