Confinament comarcal i bars tancats després de dinar: noves restriccions del Govern per Nadal

La Generalitat demana a la ciutadania reduir la mobilitat i encarrega un pla d'inspeccions als cossos policials

Budó i Aragonès en roda de premsa
Budó i Aragonès en roda de premsa | Govern
Andreu Merino / Jordi Velert
18 de desembre del 2020
Del 21 de desembre fins a l'11 de gener Catalunya aplicarà un confinament comarcal i reduirà l'horari d'atenció al públic de bars i restaurants, que hauran de tancar després de dinar. Són les dues principals mesures anunciades aquest divendres pel vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la portaveu, Meritxell Budó. Abans de finals d'any el Govern preveu avaluar l'impacte de les noves restriccions per decidir si es mantenen o s'endureixen, en un moment en què la velocitat de contagi continua pujant. "Hem de fer un pas enrere", ha defensat Aragonès.

Pel que fa al confinament comarcal, no s'aplicarà de divendres a dilluns com fins ara sinó cada dia. L'excepció serà la possibilitat que les bombolles de convivència vagin a la segona residència. Es manté el confinament perimetral de Catalunya i només es podrà sortir del país per visitar familiars o "persones properes". La mesura planteja com a excepció que sí que es pugui anar a Andorra.

El toc de queda també es manté fins a les deu de la nit, a excepció dels dies 24 i 31 de desembre, quan s'ampliarà fins a la una de la matinada i de la Nit de Reis, quan s'ampliarà fins a les onze de la nit. Les trobades i reunions des del 21 de desembre a l'11 de gener haurà de ser de màxim sis persones, excepte el 24 a la nit, Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any, Any Nou i Reis, quan s'ampliarà a deu persones. Això sí, amb la limitació d'ajuntar un màxim de dues bombolles de convivència.

Els bars i restaurants no hauran de tancar però veuen reduït el seu horari d'obertura. Podran obrir per servir esmorzars de dos quarts de vuit del matí a dos quarts de deu i per servir dinars des de la una a dos quarts de quatre. Es podran servir sopars per emportar de set a deu de la nit si el client el va a buscar i fins a les onze si es porta a casa.

Les restriccions continuen igual pel que fa a centres comercials, recintes esportius i culturals. El Govern també manté la recomanació perquè les empreses "facilitin" el teletreball, ja que Catalunya no té competències per fer-lo obligatori.

Sobre el control que el Govern farà de les mesures, en bona part es continuarà igual que fins ara i per justificar trajectes que no respectin els tancaments perimetrals s'haurà d'omplir el certificat d'autoresponsabilitat. El Departament d'Interior té l'encàrrec de fer un pla d'inspeccions per garantir el compliment de les restriccions a bars i restaurants. Aquest divendres es farà una reunió entre els cossos de seguretat per definir-la.

"Hem de gestionar el binomi salut i economia, no podem destriat", ha justificat Budó. El Govern ja avisava de la necessitat de prendre només mesures dilluns i finalment aplicarà les noves restriccions una setmana després. "És el temps necessari per organitzar la vida social i econòmica afectada", ha defensat Aragonès.