​Vic fa el primer pas per començar a rehabilitar les Adoberies

Els projectes del servei de dinamització cultural del Terrat d'en Cols i l'habilitació d'una sala de penal a Vic també fan un pas endavant en l'últim ple del 2020

Les Adoberies de Vic
Les Adoberies de Vic | Josep M. Montaner
15 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:37h
Últim ple del 2020 de l'Ajuntament de Vic. Aquest dilluns es van començar els primers passos de diversos projectes de la ciutat. Un dels més destacats va ser l'aprovació per unanimitat el projecte de rehabilitació i conservació de les cobertes de la planta semisoterrani de les Adoberies. Tal com explicava la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, aviat es començaran les obres a les Adoberies per arreglar la teulada del soterrani a través d'una subvenció. "És l'inici projecte" deia la regidora, remarcant que esperen que faci un efecte a totes les Adoberies del voltant. L'Ajuntament de Vic va comprar les dues primeres (2 i 4) per 400.000 euros.

Des de l'oposició, la portaveu d'ERC, Maria Balasch es va mostrar satisfeta (el seu partit va presentar una moció el 2015 per rehabilitar les Adoberies) i alhora va demanar fer una reunió de seguiment, ja que "és un tema cabdal a la ciutat". Palmero va respondre-li que estaven treballant "un projecte més ambiciós per determinar-ne l'ús" i que de cara l'any vinent es reunirien per presentar-ho a partits i ciutadania.

Caseta del Terrat d'en Cols i sales penals

Els altres projectes que també van fer un pas endavant van ser el servei de dinamització cultural del Terrat d'en Cols i l'habilitació d'una sala de penal a Vic, després que s'hagin traslladat a Manresa. D'una banda, es va aprovar l'inici d'expedient de contractació de la concessió del servei de dinamització cultural i explotació de bar en una caseta de fusta al Terrat d'en Cols. La iniciativa, que prové del mandat passat i estava impulsada per Capgirem, "ajudarà a dinamitzar la zona", deia la regidora Palmero.

Des de Capgirem, Carla Dinarès remarcava que era "l'últim pas per alliberar i retornar el Terrat d'en Cols al barri de la Calla". Alhora, també va animar a presentar projectes per convertir l'espai "en un actiu cultural i del barri".

Pel que fa a l'habilitació de les sales de penal, es va aprovar la constitució del dret de superfície a títol onerós a favor de la Generalitat de Catalunya a la finca de la ronda Francesc de Camprodon. Es tracta d'un tràmit més per tal que, de cara l'any vinent, l'Ajuntament porti a terme les obres per poder tenir unes sales de penals com els jutges demanen. S'hi invertirà 362.000 euros.

Dels 16 dictàmens presentats, 9 van prosperar per unanimitat. Dels que no van aconseguir tot el suport destaca que es va donar nom a la plaça 1 d'octubre i l'aprovació de la nova carta de ciutats educadores. Quant a la plaça 1 d'octubre, que d'aquesta manera sortirà al nomenclàtor de la ciutat, no va aconseguir el suport del PSC perquè "el nom divideix, no uneix", deia la regidora Carme Tena.
 

El ple de Vic també va presentar nou format digital en què es poden veure les cares de tots els regidors. Foto: YouTube


Pel que fa a l'aprovació de la nova carta de ciutats educadores, només Capgirem es va abstenir perquè, malgrat que els agradessin els principis de la carta, és una iniciativa "més de semblar que de fer". ERC, que va votar afirmativament, però també es va queixar en aquest sentit, per la manca de concordança entre principis i realitat. "Com a ciutat educadora queda molta feina per fer", deia el regidor republicà Roger Mas.

Una comissaria al Remei?

Durant el ple, a preguntes de Capgirem Vic, també va sortir a la llum que l'Ajuntament està estudiant ubicar una part de la Guàrdia Urbana al barri del Remei. L'alcaldessa Anna Erra responia que s'està plantejant que els serveis creixin en més espais de la ciutat i entre aquest, "ubicar-hi més dotació de la Guàrdia Urbana". "Hi ha la possibilitat que augmentem una part de la plantilla en una part del Remei", deia Erra, remarcant que, de moment, és "un projecte embrionari". Des de Capgirem, Carla Dinarès va dir que d'aquesta manera no se solucionarà la segregació al barri i va demanar "més presència d'agents cívics i no de Guàrdia Urbana".

L'equip de govern tomba totes les mocions de l'oposició

L'equip de govern (JxCat) va tombar totes les mocions presentades per l'oposició. Durant el ple se'n presentar fins a quatre, però només en va aprovar una per unanimitat. I era d'esperar, ja que es va presentar conjuntament entre tots els grups. Aquest text donava suport al poble sahrauí davant l'escalada militar al Sàhara Occidental.

Les altres tres -una presentada per Esquerra i dues per Capgirem Vic- no van rebre el suport de l'equip de govern i, per tant, es van rebutjar. La que va presentar ERC, de la mà de Viqui Terricabras, feia referència a la implementació de la mediació com a sistema alternatiu de resolució de conflictes entre ciutadà i administració. "A Vic, ja hi ha mediació entre ciutadans. Ara plantegem un nou servei, una iniciativa innovadora i pionera que farà que l'Ajuntament sigui més proper", explicava la regidora. Malgrat el suport de Capgirem i PSC, des de l'equip de govern, Susagna Roura, explicava que "la figura ja existeix, però no amb aquest nom", ja que el mateix funcionari ja "fa de mediador". També va destacar que la figura del síndic de Greuges tenia aquesta funció. El text no va prosperar.

D'altra banda, Capgirem Vic, juntament amb la plataforma Els Estels silenciats, van presentar una moció per l'impuls de mesures d'actuació a les residències i en l'atenció a la gent gran de Vic. En el text es va denunciar la vulneració de drets de la gent gran, es van proposar diverses mesures i per això es va demanar un canvi de model en les residències de Vic. Només va aconseguir el suport d'ERC, ja que el PSC es va abstenir. L'equip de govern, de la mà de Núria Homs, va votar "no" perquè els motius que exposava l'entitat no eren "fruit del model de gestió" i va remarcar que el text demonitzava la gestió privada. "Som acèrrims defensors de la bona gestió: pública o privada".

Finalment, Capgirem també va presentar una moció en suport a la iniciativa legislativa popular de proposta de llei de declaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d'Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals. Des de l'equip de govern van al·legar que hi haurà un decret que entrarà en vigor en els propers mesos que ajudarà a protegir la part del parc.
Arxivat a