La recerca a la Catalunya Central aporta 13,6 milions d'euros al territori

Les comarques centrals compten amb 713 investigadors i 129 patents internacionals

Presentació de l'Observatori de la Recerca de la Catalunya Central en línia
Presentació de l'Observatori de la Recerca de la Catalunya Central en línia | ORCC
Redacció
12 de desembre del 2020

En aquesta 9a edició, i per les restriccions en la mobilitat, la presentació de l'Observatori de la Recerca de la Catalunya Central s'ha fet en línia al canal de YouTube de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM-UPC).

Enguany la presentació ha comptat amb la col·laboració de Clara Prats, doctora en física i experta en matemàtica computacional per parlar de la ciència en època de pandèmia. Ara més que mai, s'ha posat de manifest la importància de les activitats científiques i tecnològiques per a la societat.

En aquesta darrer informe, la Catalunya Central compta amb 314 projectes de recerca en actiu que, conjuntament amb els acords de transferència de tecnologia, aporten al territori 13,6 milions d'euros. També situa en 713 el nombre d'investigadors de la Catalunya Central, un territori que ha registrat 129 sol·licituds de patents internacionals entre 2015 i 2019 i que manté 639 contractes de transferència de tecnologia en actiu, a més d'un total de 73 assajos clínics en actiu.

Pel que fa a les publicacions, s'han analitzat 2.277 publicacions dels darrers 5 anys (2015-2019) un 45% més respecte al quinquenni de l'edició anterior. 

L'Observatori de la Recerca de la Catalunya Central es configura com un informe singular pel seu caràcter transversal, centrat en aspectes claus per a una ciutadania vinculada a la societat del coneixement i compta amb la participació dels centres universitaris, centres de recerca i tecnològics i els centres sanitaris del territori. També inclou un mapa amb 101 empreses innovadores.

Aquests indicadors, més els altres que es recullen a l'informe del 2019, han de permetre crear un marc de referència per a les futures polítiques en matèria d'universitats, recerca i innovació, que contribueixin a què el percentatge d'activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als dels països capdavanters.

L'Observatori va néixer l'any 2012 a l'empara de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (UPC) amb l'objectiu de donar a conèixer la recerca que es duu a terme a la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès).