Manlleu

Els veïns de Vista Alegre de Manlleu decideixen canviar els contenidors i arranjar el carrer en els pressupostos participatius

L'Ajuntament destina 16.000 euros al barri

per Redacció, 10 de desembre de 2020 a les 19:30 |
El carrer Tremp, al barri de Vista Alegre | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El canvi de contenidors i les millores al carrer Tremp són les propostes guanyadores del procés de pressupostos participatius que es va fer amb les persones veïnes del barri de Vista Alegre de Manlleu, i que es va iniciar el passat mes de juliol. El pressupost a invertir és de 16.000 euros.

Els pressupostos participatius són un mecanisme de democràcia participativa que permet als ciutadans i ciutadanes influir i decidir directament sobre els pressupostos públics, mitjançant processos de participació ciutadana. L’Ajuntament de Manlleu va reservar 16.000 euros del pressupost municipal per al barri de Vista Alegre, per tal que els veïns i veïnes decidissin com els volien invertir al barri. Des de la regidoria de Participació Ciutadana es treballarà cada any amb un barri diferent de la ciutat per tal de que siguin els veïns i veïnes qui decideixin les accions prioritàries al seu barri. El barri de Vista Alegre ha estat el primer.


El procés participatiu que s’ha realitzat al barri de Vista Alegre ha tingut una durada de cinc mesos i finalment  ja es coneixen les propostes guanyadores que es portaran a terme al barri. Durant aquest procés participatiu es va fer:

-      La difusió i la presentació pública, del 23 de juliol al 14 d’agost


-      La presentació de les propostes, del 14 d’agost al 13 de desembre

-      La validació de les propostes, del 13 al 30 de setembre


-      L’exposició de les propostes validades, de l’1 al 21 d’octubre

-      Les votacions, del 21 d’octubre al 30 de novembre

-      La publicació i presentació dels resultats, l’1 de desembre.

Cada veí i veïna del barri, a partir de 16 anys, va poder fer com a màxim cinc propostes i un cop valorades tècnicament, jurídicament i econòmicament, perquè complissin tots els requisits, els veïns van poder votar aquelles que creien més prioritàries.

En total hi van haver 10 propostes aprovades i cada persona en va poder votar tres. La majoria de votacions es van fer telemàticament i algunes presencials.

Les propostes més votades han estat:

-      1a: Canvi de contenidors multiproducte, perquè a la gent gran els sigui fàcil de llençar la brossa.

-      2a: Canvi de contenidors i millora de les àrees de recollida.

-      3a: Arreglar el carrer Tremp.

Està previst que durant el 2021 es comenci el procés d’implantació del porta a porta a Manlleu però això no és incompatible amb les propostes lligades a la gestió de residus que s’han proposat a Vista Alegre ja que a nivell domèstic el porta a porta no començarà fins la primavera de l’any 2022. El valor dels contenidors que ara s’adquireixin no es perdrà, doncs les empreses licitadores del porta a porta hauran de fer una oferta de compra de tot el parc de contenidors. Si tenim contenidors més nous, es valoraran millor.

Es dona la casuística, a més, que a Vista Alegre hi havia moltes peticions de gent gran que comentaven que no podien obrir la tapa dels contenidors actuals, per tant s’està donant resposta a una problemàtica que afecta a un nombre important de veïns i veïnes del barri.  

Des del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manlleu es va validar aquestes propostes com a actuacions viables de millora en detriment d’altres propostes que haguessin comportat fer obres o instal·lar elements fixos a la via pública.

Està previst que aquest mateix mes de desembre l’Ajuntament comenci a executar aquests tres projectes.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació