Salut

L'ICS a la Catalunya Central promou una campanya per reduir l'ús de medicaments per dormir

El nombre de pacients que utilitzen aquests fàrmacs creix arran de la Covid-19

per Osona.com , 12 de desembre de 2020 a les 08:55 |
Equip de farmàcia de l'ICS Catalunya Central | ICS
L'equip FarmacèutICS d'Atenció Primària (FAP) Catalunya Central està duent a terme una campanya per reduir l'ús de les benzodiazepines (ansiolítics i hipnòtics) per al tractament de l'insomni, ja que la utilització perllongada d'aquests fàrmacs en redueix l'efectivitat però pot produir efectes secundaris en els pacients, especialment en els més grans. 

A principis d'aquest any 2020 hi havia registrats 33.744 pacients a la Catalunya Central que prenien una benzodiazepina durant més de 3 mesos: 5.777 a l'Anoia, 18.320 al Bages-Berguedà i 9.647 a Osona. Aquestes xifres s'han enfilat encara més arran dels efectes de la pandèmia que han provocat més quadres d'insomni i ansietat i, el mes de novembre, s'arribava als 35.161 pacients: 6.160 a l'Anoia, 18.946 al Bages-Berguedà i 10.055 a Osona. 


L'equip de Farmàcia que treballa a l'atenció primària ha mostrat la seva preocupació per l'elevat nombre de pacients que prenen aquests fàrmacs i per l'excés de la durada del tractament. Per a l'abordatge de l'insomni, en general, no se'n recomana una durada de més de 4 setmanes, inclosos els dies de retirada. L'efectivitat disminueix a partir d'aquest termini i, en canvi, es mantenen els esdeveniments adversos, de forma especial en la gent gran. Els FAP alerten que 4 de cada 25 pacients en tractament patiran algun efecte advers ―com cansament, somnolència, caiguda, accident de trànsit... I, per contra, només 2 de cada 25 pacients en notaran els beneficis, que clínicament es valoren com a poc rellevants: allargament total del son en uns 35 minuts i reducció del temps necessari per conciliar-lo en 14 minuts.

Per això, el FAP està promovent mesures alternatives a l'ús de fàrmacs ―com les psicoeducatives, la higiene del son i les teràpies cognitivoconductuals. Amb aquest objectiu està liderant un projecte estratègic orientat a reduir el nombre de pacients que inicien aquest tractament i a promoure la retirada gradual en aquells pacients que fa anys que els prenen. S'ha editat un curs dirigit als professionals sanitaris, es difonen missatges (que es poden seguir amb l'etiqueta #FAPICSCC) a través de les xarxes socials per sensibilitzar la ciutadania i s'ha creat un quadre de comandament que permet veure l'evolució de la situació. 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació