Rupit rep el distintiu un Cel Nocturn de Qualitat

L'enllumenat municipal ha reduït en més d'un 70% la llum emesa cap al cel

Osona.com
06 de desembre del 2020
Un cel nocturn a Rupit i Pruit
Un cel nocturn a Rupit i Pruit | Magi Sanjose (Diputació de Barcelona)
Rupit i Pruit ha rebut el distintiu d'Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, una qualificació que s'atorga a aquells municipis que tenen unes bones condicions per gaudir del medi natural nocturn i estan compromesos a desenvolupar una actualització de l'enllumenat cap a un model d'equilibri ambiental, segons publica el Diari Oficial de la Generalitat.

La resolució es basa en el treball realitzat per la Diputació de Barcelona a través de l'Àrea d'Acció Climàtica, per l'optimització energètica de l'enllumenat públic del municipi, així com l'estudi de mesures de contaminació lumínica per avaluar qualitat del cel nocturn i la brillantor de fons de cel.

En base a l'estudi d'enllumenat, i dels resultats de l'avaluació de la qualitat del cel nocturn, l'any 2019 la Diputació de Barcelona va donar suport en la redacció del Pla de prevenció a la contaminació lumínica, i que l'Ajuntament ha presentat a la Generalitat per tal d'obtenir la distinció d'Espai de Cel Nocturn de Qualitat.

El municipi ha estat treballant durant els últims anys en actualitzar l'enllumenat tenint compte tots els vessants ambientals com són la minimització de la contaminació lumínica i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. En aquest sentit, i amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament ha incorporat en l'enllumenat públic llums LED PC-Ambre de totalitat ataronjada, amb les que s'aconsegueix un important estalvi energètic i una reducció significativa de la contaminació lumínica. Aquestes accions permeten reduir la despesa energètica de l'enllumenat municipal en un 57%, eliminar 187 lluminàries contaminants, i reduir en més d'un 70% la llum emesa cap al cel.