​Les vivències de Pilarín Bayés, Albert Om, Àlex Crivillé i Montserrat Freixer, recollides en un llibre solidari

"Amb Accent d'Osona", publicat per Rotary Club, repassa la seva vida i els diners es destinaran a entitats de la comarca

Durant la presentació del llibre divendres passat a la UVic
Durant la presentació del llibre divendres passat a la UVic | UVic-UCC
Osona.com
02 de desembre del 2020
El Rotary Club de Vic-Osona ha publicat el llibre solidari Amb Accent d'Osona amb les vivències de quatre osonencs reconeguts. Es tracta de la dibuixant Pilarín Bayés, el periodista Albert Om, el pilot Àlex Crivillé i l'activista social Montserrat Freixer. L'ha escrit la periodista Alba Jaumandreu a partir d'entrevistes en profunditat amb cadascun d'ells i amb detalls de la seva vida personal, com ara infància, pèrdues i amors. "El lector descobrirà coses que no sabia d'ells i li sorprendran", assegura l'autora. El llibre, que ha sortit aquest desembre, s'ha gestat en plena pandèmia. Els diners recollits es destinen íntegrament a entitats socials de la comarca.

El llibre inclou quatre capítols, un per a cada protagonista. Tots tenen en comú que van néixer a Osona, però les seves trajectòries professionals i vitals han anat per camins molt diferents. La periodista Alba Jaumandreu ha conversat amb tots ells en profunditat per explicar després aspectes com la seva infància, inquietuds i vivències. Segons explica a l'ACN, el lector coneixerà detalls i vivències que els sorprendran. "El llibre parla d'experiències bones però també moments dolorosos i pèrdues", afegeix.

Va començar les entrevistes a finals de desembre, però la irrupció de la pandèmia va obligar a fer-ho també per mail i telèfon i alguns cops presencialment i amb les distàncies de seguretat. Admet que inicialment no era conscient que seria un procés "complex" i de "molta responsabilitat", perquè l'escriptor ha de triar què explica de la seva vida i ajustar-se a la realitat per ser el més fidel possible.

Entre les vivències que més l'han sorprès, destaca la vida de Montserrat Freixer, presidenta d'Osona Contra el Càncer que ha dedicat tota una vida a ajudar familiars i persones amb aquesta malaltia. "M'ha impactat veure com ha lluitat per ajudar-los i com després ella també ho ha acabat patint directament amb la pèrdua de persones molt properes", remarca la periodista.

Jaumandreu és veïna de Sant Martí de Centelles i ex-estudiant del grau de Periodisme de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, centre que ha assessorat el Rotary Club en el procés de publicació de l’obra. L'empresa Bon Preu l'ha cofinançat i s'ha posat a la venda aquesta setmana als establiments Esclat a Osona.

L’objectiu de l’obra és aconseguir aportar finançament a entitats de la comarca que tinguin projectes socials amb una inversió no superior als 5.000 euros. Els impulsors de la iniciativa destinen tots els diners recollits a entitats socials de la comarca. "No ens volem limitar a l’hora d’escollir una entitat; si el projecte funciona hem pensat fer més edicions del llibre", remarca el president del Rotary Club de Vic-Osona, Jordi Parareda.