Vic acull una mostra amb set pintures inèdites de Frederic Amat on explora els límits infinits del negre

Amb el nom d'"Obra negra", la mostra dialoga amb l'espai de L'Albergueria, un edifici del segle XI

La sala d'exposicions de L'Albergueria de Vic amb la mostra de Frederic Amat.
La sala d'exposicions de L'Albergueria de Vic amb la mostra de Frederic Amat. | ACN
Osona.com
28 de novembre del 2020

L'Albergueria de Vic ha estrenat aquesta setmana un exposició amb set quadres inèdits de l'artista polifacètic Frederic Amat. Es titula "Obra Negra", en referència a la novel·la L'Oeuvre au Noir de Marguerite Yourcenar protagonitzada per un metge i alquimista del segle XVI. Les pintures que ha utilitzat estan fetes amb pigment negre a partir d'ossos calcinats i el blanc pur del carbonat de calci. El director del Centre d'Arts Contemporànies de Vic (ACVic), Anton Granero, relata que l'artista ha treballat durant tot un any en aquest projecte, que ha pensat especialment per a l'espai expositiu vigatà, una antiga albergueria del segle XI. Granero creu que aquesta obra "marcarà una fita important" en la trajectòria d'Amat.

Per Frederic Amat, el negre és un "color majestàtic que desconeix els límits i aixopluga tots els altres colors". L'exposició mostra set pintures que, segons Granero, formen una mateixa unitat. "És com una suite", relata el director de l'ACVic, que afegeix que en aquesta mostra "has de deixar imbuir-te per la pintura, no es tracta d'una obra que puguis passar ràpid, demana complicitat i reflexió".

L'artista va crear l'obra especialment per a l'espai de L'Albergueria. Es tracta d'un edifici medieval del segle XI que estava destinat a acollir pelegrins i passavoltants que anaven a la catedral de Vic en peregrinació. Segons detalla David Font, de l'equip de L'Albergueria, es tracta d'un espai en el qual "experimentes una mena de vivència artística i emocional pel sol fet de ser-hi a dins". Per ell, "qualsevol obra que hi entra estableix una mena de diàleg amb l'espai, que el millora".

La mostra es podrà visitar a l'Albergueria els divendres, caps de setmana i festius fins al 24 de gener.

Vic aposta per l'obra de Frederic Amat

Aquesta no és l'única exposició que Vic dedica a l'artista Frederic Amat. Des del passat mes de setembre, l'ACVic acull l'exposició "Espai Llibres", un recull inèdit de l'obra de Frederic Amat en el món de l'edició. A cura de Vicenç Altaió, l'exposició és un recorregut per les obres d'Amat relacionades en el món de l'edició, recopilades al llarg dels darrers 50 anys, ja sigui des de la perspectiva dels llibres d'artista, títols il·lustrats o bé acompanyats d'un text literari.

L'exposició de Frederic Amat «Espai Llibres» a l'ACVic Foto: ACN

Arxivat a