Vic triplica els casos de Covid respecte a l'estiu malgrat la millora de la situació

El sector sanitari demana prudència: "Estem molt cansats i una tercera onada serà difícil d'aguantar"

Gent amb mascareta a Vic
Gent amb mascareta a Vic | Adrià Costa
26 de novembre del 2020
Actualitzat el 27 de novembre a les 17:08h
"A dia d'avui, a Vic tenim una situació més complicada que la de juliol". Així de contundent s'ha mostrat la sotsdirectora regional de l'Agència de Salut Pública a la Catalunya Central, Imma Cervós, remarcant que actualment hi ha el triple de casos de Covid que a l'estiu. Llavors veníem d'un estat d'alarma, amb tres mesos i una setmana de confinament.

A partir d'aquí es va recuperar la mobilitat per tot el territori. Les dades a Vic han anat empitjorant des de finals d'estiu, però sobretot al setembre "es va complicar la cosa", ha apuntat Cervós. L'octubre, però, s'ha registrat un pic de 1.300 casos a la ciutat, una xifra "molt elevada", ha remarcat.

Tot i que les dades han millorat respecte fa unes setmanes, sector sanitari i Ajuntament de Vic -en una nova compareixença per analitzar la situació- han fet una crida a la responsabilitat. Tal com ha remarcat Cervós, la contenció de virus depèn de "la capacitat per controlar la interacció". En aquest sentit, l'alcaldessa Anna Erra ha demanat responsabilitat i cautela: "Comencem una desescalada esperada per molts sectors, però hem de ser conscients que estem enmig d'una pandèmia i els riscos de salut són alts".

Un virus repartit per tota la ciutat

Cervós ha explicat que "la dispersió de casos és molt homogènia", és a dir, que se n'han detectat tant al sud com al nord. I alhora que la capacitat de transmissió del virus (Rt), que se situa a l'1,11 (es recomana que sigui inferior a 1), està compresa en una franja d'edat dels 15 als 50 i escaig. Durant aquest novembre, s'han detectat 23 brots en l'àmbit familiar, 15 en l'escolar, 7 en laboral i 4 en residències.


Menys pressió en els pacients d'UCI de l'Hospital de Vic

Fa dues setmanes, la situació a l'Hospital Universitari de Vic era insostenible: 70 professionals confinats i les UCI plenes amb 19 persones. Tot i que actualment hi ha un total de 17 persones a cures intensives, la directora assistencial del CHV, Rosa M. Morral, ha explicat que n'hi ha 10 que estan greus, però la resta (7) no requereixen "intubació mecànica invasiva". "No són tan crítics com els de fa 15 dies i per tant no hi ha tanta intensitat en les cures", ha afegit. L'hospital ha pogut drenar els pacients i traslladar-los a altres centres més grans d'altres comarques i de l'àrea metropolitana.

D'altra banda, de la setantena de professionals que hi havia confinats fa dues setmanes, actualment, n'hi ha una trentena (21 professionals i 6 infermeres). "Tot i que anem justos, la situació no és tan dramàtica com la de fa setmanes", ha dit Morral. Per tot això, s'ha pogut començar a recuperar l'activitat quirúrgica i se n'està fent a les tardes i els caps de setmana per "reduir al màxim la llista d'espera". En aquest sentit, Morral ha fet un agraïment als professionals sanitaris pel seu "esforç".

Pel que fa a l'Hospital de la Santa Creu, tal com ha explicat el director assistencial Joan Espaulella, actualment hi ha 35 ingressats amb infecció activa, i 33 en fase postcovid.
 

Durant la roda de premsa que fa cada 15 dies Ajuntament de Vic i sector sanitari de la ciutat. Foto: Carles Fiter


El sector sanitari, cansat, demana prudència per evitar una tercera onada

Tot i aquest esforç ingent del sector sanitari. El clam és unànime: estan molt cansats i pateixen per una tercera onada. La doctora Morral ha remarcat que si hi ha una relaxació, s'anirà enrere; i "una tercera onada serà difícil d'aguantar".

En aquesta mateixa línia s'han pronunciat des dels CAP. La gerent de l'EAP Vic Sud, Marta Serrarols, ha destacat que estan "molt cansats" i és "responsabilitat de tots" evitar una tercera onada. "És una situació que no tenim guanyada, hem de ser prudents i compartir les festes de Nadal en la intimitat", ha afegit.

Joan Espaulella, de la Santa Creu, ha afegit que "tot el que es pugui fer entre tots, ha de permetre'ns passar una tercera onada microscòpia".

Menys tests als CAP, però més casos de salut mental

La tendència a la baixa de les dades epidemiològiques de Covid fa setmanes que es nota en l'assistència primària. Així ho han explicat Serrarols, i la directora de l'EAP Vic Nord, Berta Bonay. La gerent de l'EAP Vic Sud ha remarcat que la setmana passada es van detectar una cinquantena de casos de Covid, una xifra que ha baixat. "Això ens dona una mica d'oxigen per refer-nos d'on venim", ha expressat. En aquest sentit s'ha pronunciat Bonay: "Les urgències de Covid han disminuït molt i tenim ganes de recuperar altres visites d'altres patologies".

D'altra banda, també han reconegut que els casos de salut mental segueixen ben presents. "Hi ha angoixa i por", ha explicat Serrarrols, remarcant també "la solitud" a la qual està molt exposada la gent gran per protegir-se del virus. Per la seva banda, Bonay ha afegit que habitualment l'angoixa no "és el motiu pel qual venen a la consulta", però acaba sortint.

Arxivat a