​Osona manté la xifra d'assalariats de fa un any però té menys empreses

La Cambra de Comerç posa en marxa un informe trimestral sobre la comarca

Un treballador protegit amb mascareta descarrega un camió a Manlleu
Un treballador protegit amb mascareta descarrega un camió a Manlleu | Adrià Costa
Osona.com
26 de novembre del 2020
Actualitzat a les 10:55h
Osona ha tancat el tercer trimestre amb un total de 5.289 empreses, xifra similar a la del trimestre anterior, però un 6,8% per sota de la del mateix trimestre del 2019 (385 menys). Així ho detalla el primer Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra d'Osona i el Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

Segons l'estudi, això significa que la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i a un ritme sensiblement més lent que el de la mitjana catalana.

En termes interanuals i per activitats, la reducció és generalitzada en tots els casos. Tal com recull l'informe, el sector de serveis registra un 6%; el de la indústria un -13,3%; la construcció un -2,3% i l'agricultura un -1,6%.

Quant a la dimensió de les empreses, les microempreses (de fins a 10 treballadors i amb un pes del 85% a Osona) han disminuït un 7,5% el tercer trimestre en termes anuals; mentre que les de fins a 50 treballadors han reduït un 3,1% (amb un pes del 12,3%). Aquesta tendència es manté estable respecte al segon trimestre d'enguany.

També hi ha una reducció en les empreses mitjanes (-3,9%), però augmenten les grans (5,6%). El pes total d'aquests dos trams és del 2,7%, però tenen la meitat dels assalariats del territori (28.301).

Tendència positiva d'assalariats, sobretot al sector terciari

Pel que fa al nombre d'assalariats, Osona recupera la xifra d'assalariats de fa un any amb 690 llocs de treball més. Aquest augment en les afiliacions creix un 1,3%, però cal tenir present que la dada comptabilitza els treballadors que actualment estan en ERTO.

El nombre es manté estable respecte al trimestre anterior (+0,6%). Aquesta tendència positiva s'observa sobretot al sector de serveis amb un augment de les afiliacions del 2,4%; mentre que a la construcció augmenta lleugerament (1,2%) i a la indústria baixa (-2,2%). Anualment, tant a serveis com a agricultura se superen els nivells del 2019 amb uns increments del 2,6% i 3,8% respectivament. A la indústria, que té un pes de 35,4% a la comarca, es redueix un 2,4%, és a dir, es perden llocs de treball.

Quant als autònoms, també es redueixen al voltant d'un 5% a la indústria i es mantenen a la resta de sectors.

Una nova eina

Aquest informe que ha posat en marxa la Cambra d'Osona juntament amb el Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona per tal d'oferir una monitorització i seguiment de l'evolució econòmica de la comarca. El document que s'elaborarà trimestralment analitza l'evolució del teixit empresarial, així com del mercat de treball amb dades d'assalariats, autònoms i aturats. Mitjançant aquesta eina es podrà monitoritzar també la recuperació econòmica del territori per l'impacte de la Covid-19.