​Vic vetllarà les 500 persones de més de 80 anys que no utilitzen els serveis socials

L'Ajuntament engega un programa per prevenir situacions de risc i detectar necessitats

L'Alcaldessa, Anna Erra i la regidora de Benestar i Família,  Núria Homs durant la presentació del programa «Els serveis socials més a prop»
L'Alcaldessa, Anna Erra i la regidora de Benestar i Família, Núria Homs durant la presentació del programa «Els serveis socials més a prop» | Adrià Costa
25 de novembre del 2020
Actualitzat a les 10:10h
L'Ajuntament de Vic ha implantat el programa "Els serveis socials més a prop", un recurs de la Diputació de Barcelona que s'adreça a les persones majors de 80 anys que no són usuàries dels serveis socials de la ciutat. Tal com van explicar l'alcaldessa Anna Erra i la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, aquest dimarts en roda de premsa, a Vic un 4,4% de la població té més de 80 anys, xifra que representa 2.000. D'aquestes, unes 500 no estan ateses pels serveis socials.

Per tant, el programa, coordinat amb els serveis socials i la Diputació de Barcelona, té per objectiu ampliar el coneixement de la situació d'aquestes persones per facilitar la prevenció i l'actuació professional; detectar les necessitats i anticipar-ne de futures; prevenir de situacions de risc, vulnerabilitat o aïllament social; i informar de l'oferta de prestacions, serveis i entitats socials del territori.

L'alcaldessa Anna Erra destacava que "la gent gran és una franja d'edat que ens preocupa i ocupa", i, per tant, es vol treballar "en una millor qualitat de vida", a través de la cura i atenció, però també a través d'un envelliment actiu.

Per la seva banda, la regidora Núria Homs remarcava que l'objectiu de l'Ajuntament és treballar "més des de la prevenció que no pas des de la reacció". En aquest sentit, la regidora explicava que les 541 persones de Vic majors de 80 anys no usuàries dels serveis socials bàsics rebran una visita per saber com estan i detectar mancances. Si és necessari, es derivarà a algun dels serveis que hi ha a la ciutat.

La teleassistència, el més utilitzat

Precisament, tal com explicava Homs, el servei de teleassistència és el més utilitzat a Vic. Actualment el fan servir unes 700 persones, però amb una cobertura que s'apropa el miler. També hi ha el servei d'atenció a domicili; el centre de dia i serveis preventius com els tallers de memòria o el programa d'activitat física Vicactiva't, que s'han vist estroncats per la Covid.

Perfil a atendre: Dona, sola i d'origen català

Homs apuntava que les 1.500 persones ateses majoritàriament són dones, d'origen català, que poden viure soles, però "moltes" amb suport familiar. Tot i aquest perfil "homogeni", la regidora declarava que s'ha començat a trencar aquesta dinàmica i es comencen a atendre persones migrades.


La regidora va recordar que d'ençà que va esclatar la pandèmia, l'Ajuntament va vetllar aquest col·lectiu vulnerable. Es van fer 4.000 trucades a les persones majors de 65 anys. D'altra banda també es va activar la xarxa de voluntariat, que "se seguirà oferint".

Arxivat a