1 de 10
Sant Tomàs

​Sant Tomàs té 60 persones en llista d'espera per accedir a una llar residència

La fundació s'adhereix a la reclamació de Dincat perquè doni una resposta urgent als problemes d'habitatge de les persones amb discapacitat inte·lectual

Una noia a una llar residència de Sant Tomàs | Sant Tomàs
per Osona.com, 24 de novembre de 2020 a les 10:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Sant Tomàs s'ha adherit a la reclamació de Dincat, la federació catalana d'entitats del sector de la discapacitat intel·lectual, a la Generalitat perquè doni una resposta urgent als problemes de les persones amb discapacitat intel·lectual per accedir a una plaça de llar residència on viure. Tal com explica la fundació en una nota, a Osona hi ha 60 persones que estan en llista d'espera per accedir-hi.

Una llar residència és un dels serveis que forma part de la cartera de serveis socials de la Generalitat. Es tracta d'un habitatge compartit per diferents persones amb discapacitat intel·lectual on compten amb suport permanent per part de professionals per poder tenir una vida el màxim d'autònoma possible, potenciant les seves capacitats. El sistema actual no garanteix el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a poder triar on, com i amb qui viure.


D'altra banda, això també provoca que les famílies visquin amb incertesa durant anys, moltes d'elles ja grans i que no es poden fer càrrec del seu familiar, i que veuen amb patiment que no se li garanteixi l'accés a un habitatge amb condicions ajustades a les seves necessitats.

Per tot això, demanen més recursos a la Generalitat per poder donar resposta als drets i necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual, i que creï més places de llar residència; així com la creació urgent d'una taula de treball amb la participació d'entitats i famílies del sector.


Futures llars a Calldetenes, Sant Pere i Torelló

A Osona, hi ha 60 persones en llista d'espera per accedir als serveis de llar residència que té Sant Tomàs, la majoria d'aquestes persones des de fa anys. Actualment, a banda de les 56 places al Centre Riudeperes, la residència per persones amb discapacitat que tenen grans necessitats de suport, Sant Tomàs atén 50 persones en les diferents llars residència del servei d'habitatge Clarella.


Per poder donar resposta a aquesta llarga llista d'espera, Sant Tomàs està duent a terme diferents iniciatives. D'una banda, ha construït una nova llar residència a Calldetenes amb capacitat per a 12 persones, que ja està acabada i pendent de l'autorització administrativa per entrar en funcionament.

D'altra banda, fa temps que la fundació i l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló estudien la creació d'una llar residència de 12 places al municipi.

També s'ha treballat amb l'Ajuntament de Torelló la creació d'una llar residència, però la capacitat està per determinar. L'opció de rehabilitar l'antic hotel de les Serrasses ha quedat descartada per requerir una inversió inassumible, i actualment s'està buscant l'espai indicat.

 

Participació