Marxen els últims inquilins de Can Garcia de Manlleu i els treballs d'enderroc es faran el 2021

Aquest divendres van lliurar les claus a Incasòl per anar a viure a un altre lloc i es van tapiar els pisos

Pisos de Can Garcia, en una imatge d'arxiu
Pisos de Can Garcia, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Osona.com
23 de novembre del 2020
L'enderroc del segon bloc dels pisos de Can Garcia de Manlleu començarà a principis del 2021 i es preveu que abans d'acabar l'any estigui fet. Divendres passat, els últims inquilins que hi vivien van lliurar les claus a Incasòl, que n'és la propietària. L'Ajuntament preveu que el mes que ve es desmantelli la part elèctrica dels habitatges així com els ascensors. Si tot va sobre el previst, l'enderroc començarà a principis del 2021 amb uns deu mesos de durada. "Serà un treball molt laboriós i manual", remarca l'alcalde, Àlex Garrido, que recorda que una de les parets del bloc està enganxat a un altre edifici. Malgrat els endarreriments, subratlla que "veuen la llum al final del túnel" i que l'enderroc és una "bona notícia" per la ciutat.

Si tot va sobre el previst, el segon bloc de Can Garcia de Manlleu acabarà enderrocat quinze anys més tard de començar el procés, quan el 2006 va entrar el projecte a la Llei de Barris. L'any 2015 es va aterrar el primer bloc i des de llavors que s'ha treballat per fer el mateix amb el segon. El procés ha estat complex, especialment per aconseguir desallotjar els inquilins que hi vivien i que trobessin un nou espai on viure.

Divendres passat els últims van entregar les claus a Incasòl, propietària de la finca, i es van poder tapiar els darrers pisos. A partir d'ara es formalitzarà l'adjudicació dels treballs d'enderroc. Estava pendent de signar a l'espera que marxessin els inquilins. La Generalitat va destinar una partida de prop de 800.000 euros al pressupost d'aquest any per l'enderroc.

Segons explica a l'ACN l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, el desembre es faran els treballs previs (retirar el cablejat i ascensors) i el primer trimestre del 2021 haurien de començar els treballs d'enderroc. "És una operació complexa, perquè hi ha uns pisos adossats a una paret de l'edifici que ha d'anar a terra i per tant serà un treball laboriós i molt manual", remarca. A finals del 2021 hauria d'estar enllestit.

Des de l'Ajuntament veuen "la llum al final d'un túnel". Recorden que l'edifici estava en molt mal estat i que calia actuar-hi. Segons Garrido, "és un urbanisme del segle passat, vertical i que trencava la fisonomia històrica de la ciutat" però que també formava part de la seva història, la d'un creixement industrial i de la vinguda de persones de diferents territoris. "Sempre quedarà en la memòria com a emblema de la ciutat, que finalment desapareix", subratlla.

L'Incasòl va expropiar els pisos a principis dels 2000. Fa uns anys, es va explicar que hi havia previst aixecar un edifici de menys alçada en l'espai que quedarà buit dels dos solars i que hi podria haver un equipament a la planta baixa. Uns projectes que ara caldrà veure si es tiren endavant.

Can Garcia, situat al barri de l'Erm de Manlleu, es va construir als anys 60 per acollir la immigració que va arribar per treballar a les fàbriques. L'alçada de 12 plantes i la manca de manteniment reiterat van repercutir en la degradació de l'estructura creant un problema endèmic que només s'ha pogut resoldre amb l'enderroc. En total hi havia 256 habitatges, repartits en dos edificis.
Arxivat a