​Un total de 63 establiments han tancat al centre de Vic durant la pandèmia

Vic Comerç, que acaba de publicar un estudi, remarca que la davallada "és constant" en comparació als altres anys i demana que el confinament de caps de setmana sigui comarcal

Locals comercials tancats a la plaça Major de Vic.
Locals comercials tancats a la plaça Major de Vic. | Adrià Costa
Carles Fiter
23 de novembre del 2020
Un total de 63 establiments han abaixat la persiana a Vic definitivament durant la pandèmia de la Covid-19. Així ho detalla la radiografia que acaba de publicar Vic Comerç, sobre el comportament de l'activitat comercial al centre de la ciutat en el darrer any. Segons aquest estudi, 37 botigues han tancat durant la primera onada (entre el febrer i el juliol), mentre que 26 ho han fet en aquesta segona (de juliol a octubre).

Actualment, hi ha 703 locals comercials amb activitat al centre de la ciutat, mentre que n'hi ha 187 de buits. En el darrer any se n'han tancat 101, 63 dels quals des de l'inici de la pandèmia. Per contra, han obert 72 establiments, 44 dels quals durant la pandèmia.

Pel que fa a sectors, els més afectats són els d'equipaments per a la persona (29%), que engloba des de bijuteria a la moda; seguit dels serveis (24%); i de l'hostaleria (19%). El sector que s'ha vist menys afectat és l'alimentari, que ha obert més locals que no ha tancat durant la pandèmia (vuit d'oberts i set de tancats). Quant al sector quotidià no alimentaris, cultura i lleure i equipament de la llar es mantenen oberts els mateixos que abans de la pandèmia.

D'altra banda, l'estudi també ha analitzat quins són els carrers amb més locals buits. Encapçala la llista el carrer Nou amb 17, cosa que significa que al 38% dels locals no hi ha activitat. A darrere seu s'hi situa el carrer de Gurb, (15), la plaça Major i la rambla Hospital (12).

"Una davallada constant"

En declaracions a Osona.com, el gerent de Vic Comerç, Roger Noguer, apunta que la situació "no està tan malament" com s'esperaven. La hipòtesi inicial era que hi hauria un augment "significatiu dels tancaments", però, de moment, "no ha estat més destacable que altres anys". Noguer afegeix que "difícilment" es tornen a ocupar els comerços que ja han tancat i alhora que hi hagi emprenedoria. De fet, remarca que en els darrers temps, hi ha "una davallada constant" i "la Covid no ha fet alterar la velocitat de baixada".

Previsió de caiguda de la facturació

Vic Comerç també ha fet una enquesta a 103 establiments per veure els efectes que els està ocasionant la Covid-19. El 57% asseguren que han patit una caiguda de les vendes respecte a l'any anterior i, el 13% la quantifiquen de més del 30%. A més, tres de cada quatre apunten al fet que patiran una caiguda de la facturació. És més, un de cada quatre establiments preveuen ingressar més d'un 30% menys que el 2019.


Pel que fa a les previsions de futur, Noguer apunta que la mesura del govern espanyol d'ampliar "la carència" per tornar els crèdits gestionats per l'ICO (Institut de Crèdit Oficial) els dona més aire i els fa ser una mica més optimistes. "Això permetrà recuperar-se i respirar amb les despeses durant el gener", remarca.

Vic Comerç demana un confinament comarcal pels caps de setmana

Un altre dels aspectes importants que marca la facturació del botiguer és la campanya del Black Friday -que ja han avançat, el Nadal i Reis. "El botiguer està preocupat per com anirà la campanya de Nadal, cosa que condicionarà tot el gener", apunta.

En aquest sentit demana que el confinament perimetral sigui al més aviat possible comarcal al cap de setmana, ja que "el 60% del client de Vic és de comarca". "És important que ens desconfinin municipalment els caps de setmana", afegeix el gerent, remarcant que per més que el botiguer, ajuntament o associació ho posin fàcil, hi ha decisions que es prenen més amunt". "Patirem, però espero que sobrevisquem", conclou.

Arxivat a