Toni Coromina, periodista i escriptor de Vic, mor als 65 anys

Autor d'una obra ingent, publicada en mitjans comarcals i nacionals i llibres d'assaig i de ficció, era el personatge més destacat de la "generació de rebels i bromistes del Cafè Vic"

Toni Coromina, en una imatge recent.
Toni Coromina, en una imatge recent. | Adrià Costa
Osona.com
23 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:32h

Antoni Coromina i Pou, periodista, escriptor i col·laborador habitual d'Osona.com i NacióDigital, va morir ahir diumenge al vespre a l'Hospital Universitari de Vic, on es trobava ingressat des del passat 28 d'octubre. Nascut a Vic el 1955, Coromina ha desplegat al llarg de la seva vida una intensa activitat en molts àmbits. Des de l'estudiant rebel de finals dels anys seixanta fins a l'autor d'obres de ficció i usuari actiu de les xarxes socials d'Internet.

Actualment, estava publicant a Osona.com cròniques molt extenses de la vida de persones conegudes de la ciutat de Vic, així com reportatges sobre temes de la ciutat. I la vinyeta d'humor que signava Mandanga i de la que aquest matí se'n publica l'última. Durant la seva estada al centre hospitalari, Coromina ha seguit publicant fotografies i comentaris als seus comptes a les xarxes socials. A Twitter, a l'adreça https://twitter.com/marrasqui. A Facebook, a https://ca-es.facebook.com/toni.coromina. A Instagram, a https://www.instagram.com/corominapou.

Segons un comunicat familiar emès aquest matí, la causa de la mort és la Covid-19 i una greu patologia anterior. Casat amb Fàtima Hartal, era pare de dos nens Akram i Aiman. "Mentre el recordem, estarà amb nosaltres", afirma la nota, que anuncia que quan les circumstàncies sanitàries ho permetin, se celebrarà un acte en la seva memòria.

Tanmateix, la seva obra que esdevindrà un llibre de consulta obligada és Cafè Vic, retrat d'una generació de rebels i bromistes (1970-1985), publicat el 2007, en què explica amb tot detall com va viure la joventut osonenca els últims anys del franquisme i els inicis de la democràcia.
 

Toni Coromina a la Vic-Bojons, 1981 Foto: Josep M Montaner


Professor de català i home de mil oficis durant la seva joventut, va participar en infinitat d'activitats cíviques i culturals en les quals la sàtira i l'humor no estaven mai absents. A més de la lletra, Coromina va expressar-se a través de la fotografia, el dibuix humorístic, les arts audiovisuals i la música.

El mes d'abril d'enguany, va publicar a Osona.comun reportatge en què explicava les circumstàncies de la seva detenció per la policia espanyola d'ocupació la nit del 30 d'abril de 1970, arran d'una escampada de fulls clandestins sobre l'1 de maig, Diada Mundial del Treball.

Articles d'opinió a Osona.com

Reportatges de fets i personatges a Osona.com

Vídeo-entrevista: Coromina parla del llibre Cafè Vic sis mesos després de la seva publicació (Desembre de 2007).



Aquest és un resum de la seva trajectòria professional i social:

- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre Rebotiga d'Il·lustres, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac1.
- Publicació del llibre El que la sigue la persigue, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre Cafè Vic”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).  
- Col·laborador a NacióDigital (Osona.com) des de 1995.
- Columnista, redactor i guionista de la vinyeta editorial, a La Vanguardia (des de 1991-fins al 2018).
- Autor de la novel·la A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).  
- Autor del conte infantil La rita i en Kubala, amb il·lustracions d'Isa Basset (Témenos Edicions, 2018)
- Autor del llibre El color de la vida. 40 anys de salut mental a Osona. Osonament, 2019. 

Toni Coromina entrevistant a Joana Serrat. Foto: Adrià Costa

Arxivat a