Lluçanès

Veïns del Lluçanès convoquen una manifestació per exigir el tancament de la planta de compostatge de Fumanya

Serà el 29 de novembre arran de l'oposició que ha suscitat el projecte d'ampliació de les instal·lacions

per Osona.com , 21 de novembre de 2020 a les 14:55 |
Veïns del Lluçanès es manifestaran el 29 de novembre per exigir el tancament de la planta de compostatge de Fumanya a Sant Martí d'Albars. Amb el lema "Tanquem Fumanya, el Lluçanès no és un abocador", la protesta començarà a les 11 h. a la Mola a Santa Creu de Jutglar i s'anirà caminant fins a la planta.

Amb aquest acte es repeteix una fórmula de protesta que ja es va posar en marxa ara fa vint anys contra l'obertura de les instal·lacions. Aquest mes ha tornat a ser notícia després de conèixer-se que s'ha aprovat inicialment el pla especial per ampliar la superfície i tenir més capacitat. Els ajuntaments de la zona i el Consorci del Lluçanès ja han expressat la seva preocupació per l'ampliació i han anunciat que hi presentaran al·legacions.Veïns de la zona s'oposen a l'ampliació de la planta de compostatge i denuncien que porten vint anys patint les pudors. Aquest dijous desenes de persones van plantar-se davant de l'Ajuntament de Sant Matí d'Albars on s'estava celebrant el ple. Duien pancartes on demanaven el seu tancament. El consistori va aprovar un text on s'oposa al projecte d'ampliació per l'impacte ambiental i es demana una revisió del pla on es contemplin mesures per minimitzar les molèsties als veïns.


Entre els col·lectius que donen suport a la manifestació del 29 de novembre hi ha la Plataforma Lluçanès Viu, La Truja Negra i l'Ateneu Popular entre d'altres.

El recinte actual de la planta supera els 19.500 m2 i l'àmbit del pla especial és de 34.950 m2. Es preveu una nova zona de descomposició de piles i una nova bassa de lixiviats, entre d'altres obres. La promotora subratlla que és un pla per "acabar-la" i per tenir més capacitat en un futur. Des del territori, però, exigeixen el seu tancament.

 

Participació