​La cavalcada de Reis a Vic serà més austera però amb un recorregut que arribarà a tots els barris

La Covid obliga a reduir la comitiva a una trentena de persones en lloc de les 800 que hi havia

Cavalcada de Reis a Vic, l'any passat
Cavalcada de Reis a Vic, l'any passat | Josep M. Montaner
18 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:31h
Vic ja ho té tot a punt per celebrar el Nadal, enguany marcat per la pandèmia de la Covid. Per això, ha preparat una cavalcada més austera i adaptada a les restriccions. En la 77a edició, Ses Majestats no arribaran amb les tradicionals carrosses majestuoses, sinó que ho faran en carruatges i tibats per cavalls. Serà més reduïda que els altres anys, ja que es passarà dels 900 als 350 metres, i la comitiva es redueix a una trentena de persones en lloc de les 800 habituals.

"La comitiva serà més lleugera de l'habitual", ha destacat el regidor de Serveis i Manteniment, Albert Castells, aquest migdia en roda de premsa. Això significa que els Reis d'Orient, juntament amb els patges Berenguer i Dolça o l'astròleg, passaran pels 14 barris més ràpid que en les altres edicions.

La cavalcada començarà a les sis de la tarda i s'allargarà unes tres hores. Ses Majestats recorreran 23 quilòmetres, sis vegades més del que es feia, i passaran per als catorze barris de la ciutat.

15.000 fanalets per il·luminar el camí de Ses Majestats

Una de les grans absències seran els teiers. Per això, en substitució als participants que van caminant per la cavalcada, l'Ajuntament repartirà 15.000 fanalets: 10.000 fanalets a les associacions de veïns, comerços, residències i centres hospitalaris; i 5.000 més als nens de les escoles de Vic de 3 anys fins a 4t de Primària.

Castells també ha explicat que no es tiraran caramels, ni tampoc hi haurà cap acte públic a la plaça a la nit de Reis. "Que tothom es quedi al seu barri" ha dit Castells, demanant també que "els veïns dels entorns rurals s'acostin als barris perifèrics més propers on hi haurà més espai per veure els Reis i més seguretat".

Tota la transmissió es farà en directe per El 9 TV i el Canal Taronja Osona. "Volem garantir que totes les famílies en quarantena o més vulnerables ho puguin veure còmodament des de casa", ha afegit.
 

Quílez, Castells, Erra, Piella i Brachs, durant la roda de premsa d'aquest migdia. Foto: Carles Fiter


Comprar a Vic, segur

D'altra banda, aquest divendres es donarà el tret de sortida a la campanya de Nadal amb l'encesa de llums. Aquest any, tal com ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Bet Piella, s'ha avançat una setmana abans i se n'han reforçat als eixos comercials, sobretot del sud de la ciutat.

L'encesa també coincidirà amb l'estrena d'un anunci comercial, que "vol mostrar l'esperit nadalenc, però sobretot que comprar a Vic és segur", ha dit Piella. En aquest mateix sentit s'ha pronunciat l'alcaldessa Anna Erra remarcant que les dades epidemiològiques a la ciutat "estan millorant". També ha fet una crida a seguir amb "la cadena de seguretat i corresponsabilitat" per poder tenir "una ciutat plena on comprar" i "un bon Nadal".

Des del comerç, el president de Vic Comerç, Toni Brachs, ha lloat la iniciativa entre administració local i comerciants, però ha fet una crida a utilitzar el servei de repartiment a domicili gratuït per a la clientela. "Està infrautilitzat", ha lamentat Brachs, remarcant que el sistema permet rebre el producte a casa com les grans plataformes "amb el valor afegit de ser de comerç de proximitat".

Un arbre dels desitjos artesà

Una de les novetats és la creació d'un arbre dels desitjos de la mà dels artesans del carrer de la Riera. Estarà situat ca la plaça del pes i el tronc serà forjat i les fulles de seran de pell. Tal com ha explicat Sandra Quílez, en representació del col·lectiu, "s'ha renovat l'arbre de forma artesana". Quílez ha remarcat que s'ha dissenyat amb la idea de poder-lo traslladar, i que no només es puguin demanar desitjos durant el Nadal.

L'olivera sempre ha estat un dels emblemes del Mercat Medieval de Vic, que enguany s'ha suspès per la Covid. Tot i això, s'hi podrà seguir escrivint els desitjos.

Mercat d'Artesans?

"Si tot va bé", i les dades epidemiològiques ho permeten, ha dit la regidora Piella, està previst organitzar el Mercat d'Artesans. En lloc de situar-se a les voltes de plaça Major, com és habitual, la trentena d'artesans -entre els quals alguns de la Fira de Sant Esteve- s'ubicaran al llarg del passeig des del pont de la puríssima fins a Reis.

Arxivat a