​La masoveria urbana a Osona, una alternativa per mobilitzar habitatges buits i combatre el despoblament

El Consell Comarcal d'Osona ha posat en marxa un servei d'assessorament

Boires flotant a Sant Bartomeu del Grau amb una casa al fons
Boires flotant a Sant Bartomeu del Grau amb una casa al fons | Emili Vilamala
Osona.com
10 de novembre del 2020
La masoveria urbana s'està convertint en una alternativa cada vegada més recurrent a la Catalunya Central per combatre la problemàtica dels habitatges buits i deteriorats. A Osona, el Consell Comarcal ha posat en marxa un servei d'assessorament per als municipis per mobilitzar habitatges buits i buscar la millora fórmula per cada cas.

Després de rebre un ajut de la Diputació de Barcelona, el consell va encarregar un estudi a la cooperativa Cel Obert per analitzar i recollir informació del territori parlant amb els diferents ajuntaments. "Hi ha hagut molta participació i debat", remarca el conseller d'Habitatge Pere Medina a ACN.

A partir del gener contractaran un tècnic a l'oficina comarcal que assessorarà els municipis i les propietats interessades per valorar el cost de les obres i estudiar el tipus de contracte de lloguer. També seleccionaran els llogaters interessats per cada cas. Està obert a tot tipus d'habitatge i s'inclouen fórmules com lloguers a 25 anys en cas d'obres importants o fins a períodes més petits i lloguers reduïts. "És molt moldejable", remarca Medina.

Un dels reptes és donar confiança als propietaris i que entenguin que es fa aquest acompanyament i assessorament amb totes les garanties. Alguns ajuntaments, com Sant Bartomeu del Grau, també ho han vist com a una bona fórmula per finançar millores en habitatges públics que ara mateix estan tancats.

El confinament de la Covid-19 ha disparat les demandes d'anar a viure a pobles rurals i ha fet encara més evident la problemàtica de la falta d'habitatge. "N'hi ha però estan buits", lamenta Medina, que situa la masoveria urbana com a una oportunitat per intentar revertir el "despoblament" dels petits municipis i la fugida dels joves a les ciutats. S'han marcat com a objectiu aconseguir 50 contractes en un any.