UVic-UCC

Premien un projecte sobre la capacitat de càrrega de l'ús recreatiu de rius i rieres a les Guilleries

Aquest ha estat l'estudi guanyador del Premi Guilleries de la Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar d'enguany

per Osona.com, 9 de novembre de 2020 a les 11:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un projecte sobre la capacitat de càrrega de l'ús recreatiu de rius i rieres ha estat el guanyador de la segona convocatòria del Premi de Recerca Guilleries, que atorga la Càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar. Impulsada per l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UVic-UCC i la Universitat de Girona (UdG), la Càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar, amb la col·laboració del Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, convoca aquests guardons des del 2019, amb l'objectiu de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques d'aigua, territori i biodiversitat.

El projecte el desenvoluparà un grup d'investigadors vinculats a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua que seran dirigits per Vicenç Acuña Salazar, doctor en Biologia especialitzat en sistemes fluvials contemporanis i serveis ecosistèmics. Al projecte s'hi sumen Josep Pueyo Ros, doctor en Geografia Humana, i Mira Petrovic, doctora en Ciències Químiques.


El treball se centrarà a entendre els factors principals que expliquen l'activitat recreativa a rius i rieres a les Guilleries, caracteritzar l'impacte d'aquesta activitat en la qualitat de l'aigua i la biodiversitat fluvial i desenvolupar un mètode per a determinar-ne la capacitat de càrrega. Per desenvolupar-lo, els investigadors es fixaran en informació provinent de Twitter per caracteritzar l'activitat recreativa, les concentracions de contaminants seleccionats a l'aigua i la biodiversitat bacteriana per mitjà de seqüenciació genètica.

La segona convocatòria del premi es va tancar amb un total de set candidatures presentades, de temàtiques ben diferenciades, que van des de la presència dels plàstics en rius i rieres fins a l'estudi de subproductes de desinfecció en aigües superficials. El jurat fa una valoració molt bona dels projectes presentats i els qualifica a tots de "tenir un nivell científic molt destacat".


Els investigadors guardonats rebran una dotació de 5.000 euros per desenvolupar el seu treball –la meitat, a l'avançada– i tindran un període màxim d'un any per dur-lo a terme. Finalment, el treball s'editarà en el marc d'una col·lecció de publicacions d'aquesta càtedra. La Càtedra convoca cada any dos tipus de premis: els Ajuts per a treballs de recerca d'estudiants de batxillerat i el Premi de Recerca Guilleries.

 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació