Sodeca dona un purificador d'aire a tots els centres escolars del Ripollès i Sant Quirze de Besora

La donació evitarà haver de obrir i ventilar les aules durant l'hivern

Lliurament dels purificadors
Lliurament dels purificadors | Sodeca
NacióDigital
03 de novembre del 2020
L'empresa Sodeca, fabricant de ventiladors i extractors amb instal·lacions a Ripoll i Sant Quirze de Besora, ha començat a lliurar aquesta setmana, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Ripollès, purificadors d'aire portàtils per a les llars d'infants, escoles i instituts de la comarca i també al municipi de Sant Quirze de Besora. L’acte ha estat presidit pel director general de Sodeca, Josep Font, i ha comptat amb la presència d’autoritats d’àmbit local i comarcal, com el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell i el president de la Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès, Eudald Castells. També hi ha assistit el director dels Serveis Territorials d’Educació, Martí Fonalleras.

La voluntat de la iniciativa passar per garantir que totes les escoles disposin d’un sistema eficient per purificar l’aire que respira la mainada i ajudar a eliminar el virus que es manté a a les aules i espais comuns, sense haver d'obrir-les ni ventilar-les en un moment com l'hivern on fa molt fred al Ripollès. I aconseguir així fer front a la propagació de la Covid en les aules i espais de convivència.

Font recordava durant l’acte que “si fins ara la renovació d’aire s’havia anat solucionant obrint portes i finestres, amb l’arribada de l’hivern aquestes s’han d’anar començant a tancar”. I afirmava que lamentablement hi ha “molta desinformació” sobre les solucions efectives, tot esperant que aquest gest ajudi els centres educatius. També insistia en la importància de tenir cura de l’aire que respirem i recalcalva que no som conscients que al llarg del dia arribem a inspirar “fins a 25 litres d’aire”.

En el cas de les aules, els experts recomanen renovar l’aire entre 5 i 6 cops per hora. En èpoques de l’any com la d’ara, el fet de ventilar obrint les finestres, pot suposar que la mainada perdi en confort, tant tèrmic com sonor. Disposar d’un purificador ho evitaria i a més es guanyaria en eficiència energètica.  Per tant, al no ventilar de forma natural, no hi hauria pèrdua de calor (a la tardor/hivern) i del fred (època estiuenca). 
 

Presentació de la iniciativa a les instal·lacions de l'empresa. Foto: Sodeca


Aquest és un acte solidari que neix de la necessitat d'evitar que la corba de contagis continuï pujant, sobretot donant un cop de mà a un dels sectors més sensibles com és l’escolar. Precisament el director dels Serveis Territorials d’Educació, Martí Fonalleras, afirmava durant l’acte que “ha estat un encert obrir les escoles i que en aquestes setmanes ha quedat demostrat que l’escola és segura”. Però, afegia que “fins ara, si bé sabíem que els purificadors ens podrien ajudar, ara afirmem que ens poden ajudar moltíssim”. Per la seva banda, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, aplaudia que “Sodeca sigui tan sensible amb el territori”.

Els purificadors

Entre les principals característiques d'aquest equip, que compta amb un sistema patentat per a l'eliminació de bacteris, virus i microorganismes perjudicials per a les persones, destaca la pantalla digital, que indica els nivells actuals de contaminació, l'etapa per a l'eliminació d'olors i compostos orgànics volàtils, la seva placa recol·lectora rentable, per a partícules com espores, fongs i pols, que es fica al rentavaixelles i es pot reutilitzar de nou; el lonitzador que elimina les partícules perilloses per a la salut, com virus i bacteris, i la doble etapa de prefiltres per a la primera captació de borrissol i partícules més grans.