Acord unànime a Vic perquè el pàrquing de l'estació de tren només sigui per a usuaris de transport públic

El ple també fa pinya per reivindicar el desdoblament de l'R3

Dos trens de Rodalies aturats a l'estació de Vic.
Dos trens de Rodalies aturats a l'estació de Vic. | Adrià Costa
03 de novembre del 2020
El tren va ser el protagonista del ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns. I també ho va ser l'acord unànime de tots els partits que el conformen. JxCat, ERC, Capgirem Vic i PSC van fer pinya per la millora de l'R3 a través de dues mocions.

D'una banda, es va aprovar una moció presentada per tots els grups pel desdoblament i la millora de línia. La regidora Susagna Roura exposava que "cohesió territorial i social han d'anar agafats de la mà" i "l'R3 és molt poc competitiva" per la lentitud; perquè no hi ha intercanvis modals en bus urbà o interurbà; per no estar coordinada en horaris amb la Catalunya nord; o per fer gran part del recorregut en via única. "Aquesta situació s'ha denunciat i només se n'ha fet dibuixos i millores sobre paper que no s'han executat", remarcava.

Des d'ERC, Viqui Terricabras apuntava que el desdoblament seria molt important per al desenvolupament de la comarca, com el teixit empresarial, i també és un "element cohesionador amb les comarques centrals". Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic Roger Cumeras destacava la importància de potenciar les infraestructures de transport públic, així com, que no hi hagi "entrebancs" per a dur a terme els acords tenint en compte les competències de la resta de partits en diverses institucions. Finalment, Carme Tena, del PSC, va remarcar que els pressupostos del 2021 incorporen "les reclamacions de la moció" i que "el desdoblament de Parets de Vallès a la Garriga avançarà".

A més de demanar el desdoblament, reclamar les obres anunciades a Adif, i que s'incorporin als pressupostos espanyols, també s'insta al govern una proposta d'increment i millora dels horaris; i que s'hi sumin entitats, associacions i institucions afectades.

L'aparcament de l'estació només per als usuaris de transport públic

D'altra banda, Capgirem va presentar una moció per la regulació de l'aparcament de l'estació de trens com a aparcament d'intercanvi modal. Tal com explicava el regidor Cumeras, això suposaria que l'aparcament de l'estació només sigui als usuaris de transport públic de forma gratuïta. Tots els partits s'hi van mostrar a favor i van lamentar que Capgirem no hagués presentat conjuntament com la moció anterior.

Des de l'equip de govern, la regidora Fabiana Palmero va explicar que l'aparcament era propietat d'Adif, cosa que significa que s'haurà d'arribar a un acord. D'altra banda, va apuntar que des de l'Ajuntament també treballaran perquè hi hagi un aparcament de bicicletes segur.
 

Durant el ple telemàtic de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns. Foto: YouTube


Reforma "estructural" a la Clínica de Vic

El ple de Vic va aprovar nous dels dotze dictàmens per unanimitat. Entre aquests destaca l'aprovació de Vic com a membre de l'associació Xarxa de municipis per l'Economia Social i Solidària (un acord provinent d'una moció presentada per ERC). Per contra, el dictamen que va aixecar polseguera va ser la bonificació de l'ICIO per les obres d'adequació de la clínica de Vic, de la qual és propietària el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), però la Clínica Bayés n'és usuària d'una part.

Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès va titllar de "cutre" demanar una bonificació de 2.000, "que és el que guanya en un dia la Clínica Bayés fent PCR o tests antígens". En aquest sentit, va criticar que es portés a terme aquesta reforma enmig d'una pandèmia i que es fes negoci a través de la sanitat pública.

Des d'ERC, Maria Balasch va intervenir dient que els diners són per unes línies de reformes provinents del CatSalut per tal d'arreglar goteres i la façana. Alhora va remarcar que de les obres també "se'n beneficiarà una part del CHV" perquè també hi ha consultes externes. En aquesta mateixa línia es va pronunciar la regidora d'Hisenda, Núria Homs (JxCat), destacant que és "un manteniment estructural". Però no van convèncer a Dinarès. "Només es renova la part de l’edifici que dona a la Ronda Camprodon, és a dir, només la imatge de Can Bayés. I això no és estructural", concloïa.

Al ple, el PSC també va presentar una moció, però es va quedar sol. El text reclamava més ajudes al Govern per als sectors de la restauració i comerç de la ciutat, ja que "la quantitat anunciada fins ara és insuficient". D'altra banda, el plenari va estar marcat pels canvis de portaveu en el grup municipal de Capgirem Vic, que passa a ostentar Carla Dinarès i Roger Cumeras com a suplent.

Arxivat a