«Prysmian ha tractat els treballadors com a animals i delinqüents»

El president del comitè d'empresa General Cable reitera que el tancament de la planta a Manlleu és una sotragada per la ciutat i Osona

La nau de General Cable a Manlleu, aquest dilluns
La nau de General Cable a Manlleu, aquest dilluns | Adrià Costa
02 de novembre del 2020
Actualitzat el 14 de desembre a les 10:39h
Els treballadors de General Cable a Manlleu estan indignats per les maneres en què la direcció de Prysmian Group va anunciar-los el tancament de la planta aquest divendres. L'acord entre sindicats i empresa preveia finalitzar el tancament el desembre de 2021. En declaracions a Osona.com, el president del comitè d'empresa, Jaume Mata, explica que se'ls ha tractat "com a animals i delinqüents". "Divendres teníem una reunió programada de la comissió del seguiment de l'ERO i la nostra sorpresa va ser quan la direcció ens va anunciar el tancament", explica.

"Al torn de tarda ja no els van deixar entrar i es va reforçar amb seguretat privada perquè ningú pogués fer-ho", afegeix, mentre remarca que "ni tan sols van poder recollir les pertinences personals". Fa molts anys que treballo en aquesta empresa i mai m'havia trobat amb una direcció tan inhumana", critica.

Això significa que els 137 treballadors que hi havia, una setantena de persones encarregades de la producció directa "ja no tornaran". L'empresa els ha atorgat un permís retribuït durant un mes a la majoria, mentre que una part d'aquesta setantena, unes quinze persones, s'hi quedaran fins al desembre aproximadament perquè han d'acabar algunes comandes a mig fer. "La planta està morta perquè ja no s'hi fabrica", conclou.

Per la seva banda, Prysmian Group, tal com recollia Osona.com el dissabte, al·lega una disminució de la demanda de cables i que les previsions de l'escenari macroeconòmic no són bones. A tot això s'hi suma la situació derivada de la Covid. Per a l'empresa, la continuïtat de la planta de Manlleu és inviable. Per contra, Jaume Mata considera que els motius que al·lega l'empresa són "una excusa" perquè de feina n'hi segueix havent.

Tot i les formes d'acomiadament, els treballadors no preveuen mobilitzacions. "Ara les regles del joc ja estan establertes", explica Mata. Tot i que alerta, que des de l'empresa s'està pressionant i posant "traves" perquè no hi hagi representants a la comissió de seguiment. "Els representants han de vetllar l'activitat encara que només sigui administrativa", declara.

Una sotragada per Manlleu i Osona

D'ençà de l'acord, a la planta de Manlleu cada vegada hi ha hagut menys treballadors. El 31 de gener d'enguany, ja van marxar dos terços de la plantilla, que s'enfilava a uns 330. Dels 137 empleats que n'han quedat, molts ja no han tornat a la feina aquest dilluns.

La multinacional italiana Prysmian Group va adquirir General Cable el 2018. Llavors, va començar la reestructuració a les plantes de Manlleu i Montcada i Reixach per després anunciar el seu tancament amb l'acord dels treballadors a finals del 2019. Mata alerta que el tancament de la planta a la capital del Ter suposa una "sotragada per Osona i Manlleu", ja que a més dels treballadors directes, n'hi ha molts d'indirectes: uns 2.000 aproximadament.

Arxivat a