​Vic incideix en la recollida selectiva i l'abandonament de trastos a peu de carrer

Agents cívics i informadors ambientals revisen contenidors, detecten males pràctiques i informen la ciutadania per evitar separacions incorrectes i desbordaments

Durant la roda de premsa de «Suma't al Zero» que s'intensifica aquesta tardor
Durant la roda de premsa de «Suma't al Zero» que s'intensifica aquesta tardor | Aj. de Vic
Osona.com
02 de novembre del 2020
Aquesta tardor, l'Ajuntament de Vic intensifica la campanya “Suma’t al Zero” de prevenció de residus i fa un pas més per promoure bons hàbits en la recollida selectiva i de trastos a tota la ciutat. Amb l’objectiu fixat al Pla Local de Reducció de Residus d’aconseguir un 10% menys de residus en els propers tres anys, i amb el propòsit de rebaixar l’1,24 kg de residus generats per persona el 2019, agents cívics i informadors ambientals han començat una tasca informativa i pedagògica a peu de contenidor per detectar separacions de residus incorrectes, desbordaments i abandonament d’andròmines al carrer.

Pel que fa als trastos, cal destacar que un 60% són abandonats al carrer. En aquest sentit, l'Ajuntament recorda que hi ha un servei gratuït que passa a recollir els mobles i trastos que es deixen al portal de casa. Només cal trucar al  93 886 43 00 i es pot consultar tota la informació al web tutries.vic.cat.

D'altra banda, per remarcar els bons comportaments s’han editat uns adhesius de color verd que es plantaran als mobles i trastos del carrer que s’hagin dipositat correctament i un adhesiu de color vermell per mostrar les males pràctiques. A banda de l’abandonament d’andròmines també s’incidirà en els desbordaments; és a dir, en els residus que es deixen a terra, fora del contenidor.

Aquestes accions transversals de civisme i medi ambient pretenen arribar no només a la ciutadania sinó també als comerços i als infractors d’altres municipis. Les infraccions que es detectin es poden arribar a sancionar.

Fer-ho malament costa diners

Amb un 56,6% de recollida selectiva, “Vic té uns grans resultats, com a sistema de recollida obert a contenidors, però podrien ser millors si es fa una bona selecció en origen. Els desbordaments i la incorrecta selecció dels residus suposen molts diners” exposa Albert Castells, regidor de Medi Ambient.

Rebaixar la quantitat de residus generats a Vic és “una necessitat econòmica” i amb el nou model d’economia circular “tenim una oportunitat per aconseguir-ho”. L’any 2021, el cànon de deposició de residus a l’abocador s’apujarà i suposarà un increment d’uns 50.000 euros més a l’any. 

El 2019 a Vic es van generar 21.000 tones de residus, de les quals 9.108 eren de rebuig i 11.885, de residus seleccionats correctament. Amb tot, el tractament de residus va representar un cost d’1,8 milions d’euros i la recollida, uns 2 milions d’euros més. Per aquest motiu, Castells fa una crida a l’esforç col·lectiu “per racionalitzar les compres, utilitzar envasos reutilitzables i ser al màxim de curosos en fer la tria de deixalles correctament”.
Arxivat a