1 de 10
Vic

El cementiri de Vic estrena un espai pioner per als donants del cos a la ciència

A l'indret s'hi col·locaran les cendres de les persones que han entregat el seu cos a la UVic-UCC

L'espai s'ubica als jardins de Marie Curie del cementiri de Vic | Josep M. Montaner
per Osona.com, 30 d'octubre de 2020 a les 11:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cementiri de Vic s'ha convertit en el primer a Catalunya en comptar amb un espai exclusiu per dipositar les cendres de les persones que han donat el seu cos a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC per a la investigació. L'objectiu, explica Laia Nogué, responsable del Servei de Donació de Cossos de la facultat, és que, d'una banda, les restes estiguin a un indret "com cal" i que, per altra, la família compti amb un espai "on poder fer el dol". Des que el servei es va posar en marxa, el febrer de 2018, s'hi han inscrit 360 persones, 22 de les quals ja han traspassat. Segons ha avançat Nogué, la intenció és que en els propers dies es comencin a dur les cendres d'alguns dels finats que ja s'han utilitzat per a l'estudi.

L'espai s'ubica als jardins de Marie Curie del cementiri vigatà i s'ha buscat adequar-lo específicament amb un monument que inclou elements geològics relacionats amb la comarca, com ara margues de la Plana de Vic, pedra de Folgueroles i aigua.


També l'entorn, on hi ha auró blanc, típic dels boscos del territori. "La idea que hi ha darrere és la naturalesa, aquest cicle infinit de la matèria que torna a regenerar-se en un espai que convida a la reflexió", explica el regidor de Manteniment i Serveis de l'Ajuntament de Vic, Albert Castells. El dipositari és un pou profund, sense fons, per integrar les cendres al jardí.
 

Pujol, Castells i Nogué, durant la presentació. Foto: Josep M Montaner


Des que la Facultat de Medicina de la UVic-UCC va posar en marxa el servei de donació del cos a la ciència, s'hi ha apuntat 360 persones, 22 de les quals ja han traspassat i el seu cos s'està utilitzant ja a les aules com a mètode d'aprenentatge. "Això permet als nostres estudiants aprendre en primera persona aspectes anatòmics del cos humà, la seva estructura i el seu funcionament", recalca el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol.

La intenció, avança Nogué, és que alguns dels cossos dels quals ja disposaven, que ja han estat incinerats, siguin dipositats imminentment al nou indret.


Un espai per a les famílies

Segons apunta Nogué, un cop el cos entra a la Facultat de Medicina per ser objecte d'estudi, la relació amb la família es trenca, respectant en tot moment "l'anonimat i la voluntat del donant, que és a qui aquí s'homenatja". Així, a banda d'homenatjar a les persones que han fet el gest, ha explicat Nogué, la voluntat del nou espai és donar també a les famílies un indret on poder anar "a passar el dol".

 

Participació