​Els alcaldes d'Osona alerten de la «manca de recursos» per controlar la massificació dels espais naturals

Lamenten que ja s'han viscut "els primers conflictes" entre veïns i turistes

Cotxes circulant pel medi natural
Cotxes circulant pel medi natural | OsonaTurisme
Osona.com
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:07h
Un total de 23 representants de municipis i ens territorials de la comarca d'Osona s'han reunit al Consell Comarcal per compartir els neguits arran de la massificació dels espais naturals i buscar solucions. Els batlles alerten de la "manca de recursos" que disposen per controlar aquests espais i del "poc respecte" que hi ha per part dels visitants. Lamenten que la manca de recursos dels municipis es tradueix en la "manca de vigilància, control, seguretat i informació" i creuen que això porta a una "situació insostenible". Adverteixen també que la massificació dificulta les necessitats rurals de desplaçaments i l'activitat ramadera i agrària, i asseguren que ja s'han produït "els primers conflictes" entre turistes i residents.

Els ens locals apunten que l'elevada afluència de visitants ha provocat una despesa associada que fa "trontollar" les finances municipals, sobretot als pobles més petits. En aquest sentit, expliquen que s'ha hagut d'incrementar la recollida de deixalla, i que ha pujat la despesa en senyalització, condicionament d'aparcaments, contractació d'informadors, entre d'altres.

En la mateixa trobada els representants municipals han exposat que els mitjans de comunicació i les xarxes socials també han estat un "canal d'informació incontrolable que ha amplificat l'interès als espais naturals de la comarca". En aquest sentit, han exposat que alguns ajuntaments i Osona Turisme han hagut de sol·licitar a alguns mitjans la retirada d'articles, continguts i fotografies d'espais naturals ja massificats i en fràgil estat de conservació.