​Sorea s'oposa a la creació de l'empresa pública d'aigua a Osona perquè falten informes i és una decisió «política»

Consideren que el Consell Comarcal no ha justificat en termes econòmics i sostenibles aquesta alternativa de gestió

La denúncia de la Plataforma Volem l'aigua neta, clara i nostra ha propiciat el comunicat de Sorea
La denúncia de la Plataforma Volem l'aigua neta, clara i nostra ha propiciat el comunicat de Sorea | GDT
Osona.com
29 d'octubre del 2020
Sorea s'oposa a la creació de l'empresa pública de l'aigua a Osona, impulsat des del Consell Comarcal, perquè creu que s'ha fet sense els informes tècnics necessaris i les "exigències" de participació ciutadana. Consideren que darrere hi ha motius "essencialment polítics" i afirmen que han obert la via legal per determinar si les decisions preses estan suficientment justificades en l'"interès públic real". Sorea ha impugnat els actes administratius del Consell Comarcal d'Osona del 2017 per constituir una nova entitat pública que assumirà la gestió directa del servei. També ha impugnat els acords municipals dels ajuntaments de Torelló, Balenyà, Sant Vicenç de Torelló i Sant Julià de Vilatorta a favor de la nova empresa.

El principal motiu d'impugnació per part de Sorea és que la creació de l'empresa pública "respon a motius essencialment polítics, i s'ha adoptat sense justificar, tal com exigeix la llei, que aquesta forma de gestió resulti més eficient i més sostenible". Una decisió que, segons la companyia, ha comportat "apartar-se clarament" dels informes jurídics que la mateixa administració havia sol·licitat a Pareja Advocats i Roca Junyent per poder-ho "justificar".

En un comunicat, Sorea es fonamenta en un "rebuig polític" contra la forma de gestió indirecta del servei públic d'abastament d'aigua. Un procés de tramitació que, des del seu punt de vista, s'ha fet prescindint dels informes dels organismes competents així com de les "exigències" en participació ciutadana.

Una decisió "sense justificació"

I el que consideren més greu, diuen, és que s'ha fet sense que s'hagi justificat la necessitat de canviar del model actual. "Per protegi l'interès públic, la llei estableix que aquests canvis es recolzin de manera suficient en raons i dades econòmiques" i que la nova gestió proposada resulti ser "més sostenible i eficient". Un pas que, segons diuen, el Consell Comarcal no ha fet. També li retreuen que, una decisió d'aquesta "transcendència" hauria de ser aliena a les motivacions polítiques.

Per últim, confien que els procediments judicials que han obert contra el procés de tramitació permetin "valorar objectivament" si la creació de l'empresa està "suficientment justificada i respon a un interès públic real". Creuen que és "legítim" canviar la forma de gestió d'un servei públic sempre que estigui motivada per "raons d'eficiència i sostenibilitat" per protegir l'interès públic.

El comunicat s'ha fet públic després que la Plataforma Volem l'Aigua Neta, Clara i Nostra acusés aquest dimecres Sorea de fer "xantatge" al territori, intentant "desencoratjar" els municipis interessats i "encarir" el procés amb les despeses judicials. També van reivindicar que l'aigua és un bé essencial i amb el que "no es pot fer negoci".
Arxivat a