Crònica del ple

​Vic congela les ordenances i aprova un pressupost de 55,6 milions per al 2021

ERC arriba a un acord amb JxCat per votar afirmativament els dos dictàmens

Durant el ple de Vic d'ordenances i pressupost | YouTube
per Carles Fiter, 29 d'octubre de 2020 a les 10:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple extraordinari de Vic d'aquest dimecres va aprovar, de forma provisional, les ordenances fiscals i el pressupost per al 2021, marcats per la situació derivada de la pandèmia. Tot i que l'equip de govern (JxCat) podia tirar pel dret en l'aprovació -perquè té majoria absoluta- va comptar amb el suport d'ERC, a través de l'acord d'uns compromisos. Per contra Capgirem Vic, va votar en contra els dos dictàmens; i el PSC va votar a favor les ordenances i es va abstenir en la votació del pressupost.

Tal com explicava la regidora d'Hisenda Núria Homs, quant a les ordenances, es proposa una congelació de "taxes, impostos i preus públics" de cara el 2021. "Estan ajustades a les necessitats tenint en compte la situació de molts veïns", deia Homs, remarcant que es mantenen les bonificacions i s'incorporen algunes novetats. Es tracta de l'exempció de la taxa de terrasses, la gratuïtat en transport públic amb diversitat funcional i la bonificació del 75% de l'impost de circulació pels cotxes elèctrics (i el 25% en híbrids).


Pel que fa al pressupost, Homs exposava que des de la irrupció de la pandèmia de la Covid s'ha treballat amb un pla de xoc i de reactivació econòmica d'uns 2 milions per fer-hi front. I ara, "després de la batzegada inicial", "cal construir un nou pressupost marcat per aquesta crisi i que ha de poder respondre les necessitats dels vigatans".

El pressupost per al 2021 és de 55.659.505 euros i suposa un increment d'un 3,62% respecte al del 2020. Té un 15,7% dedicat a inversions que puja a 11.358.973,82 euros. Els ingressos es reparteixen en un 41% de finançament extern, 40% d'endeutament, 12% de venda de patrimoni i 7% de fons propis.


Homs va destacar que el pressupost dona cabuda a noves necessitats aparegudes, però també dona continuïtat a projectes ja iniciats: "Hem de tenir la ciutat a punt per a quan torni la normalitat". En aquesta línia, apuntava que les partides de despesa corrent estan ben dotades per tal que hi hagi marge per reajustar i readaptar-lo si cal, com s'ha fet durant els primers mesos de pandèmia.

Entre les inversions, destaca la biblioteca Pilarín Bayés, el projecte de l'Illa de la Pietat, el condicionament de les Adoberies, o la construcció d'un rocòdrom i un centre de tecnificació esportiva.


La regidora va apuntar que s'han incrementat partides d'ajuts socials i habitatge, així com la posada en marxa de subvencions perquè les empreses contractin personal. També es preveu l'impuls de programes de reactivació del sector comercial i econòmic amb campanyes i accions conjuntes amb el teixit empresarial.

Per la seva banda, l'alcaldessa Anna Erra va remarcar que la prioritat de les ordenances és "la congelació i contenció" davant la situació actual vetllant per "la inclusió, la sostenibilitat i la via pública". També va destacar l'entesa amb ERC, així com la voluntat de diàleg amb els altres partits i les seves aportacions. En aquest sentit, va remarcar la necessitat de tenir uns bons pressupostos i ordenances, "per tenir una ciutat activa, vida i preparada amb totes les necessitats socials que calguin".

Compromisos amb ERC

ERC va votar a favor en ambdós dictàmens perquè va arribar a un acord amb l'equip de govern de JxCat. Quant a les ordenances, el regidor Josep Lluís Garcia exposava que eren "continuistes" i no hi havia "grans canvis". Tot i això, els republicans comparteixen "la congelació davant el context que estem vivint" i va destacar l'exempció de la taxa de terrasses i la distinció entre vehicles elèctrics i híbrids. També va detallar algunes de les mancances a les ordenances que haguessin volgut veure, com la tarifació social en les escoles de Vic -també l'Escola de Música-.

En relació amb el pressupost, García va destacar que estaven d'acord amb els ajuts de caire social i comercial; així com el condicionament dels jutjats o les Adoberies (una proposta que ERC va iniciar a través d'una moció). El regidor va exposar algunes de les mancances per al seu grup: una piscina i pavelló nous al sud de la ciutat; un centre cívic al Sucre; una partida per al Mercat Municipal... Tot i els "punts de discordança", es va arribar a punts d'acord.

Es tracta de la inversió en plaques fotovoltaiques en 6 edificis municipals fins al 2023; la instal·lació de plaques al recinte firal amb associació de consumidors i al futur campus de Salut. També s'ha acordat l'adequació del carrer Botànic Micó, "un clam veïnal" per la millora de l'accés a la Plaça Osona i la Serra de Sanferm. I per últim, la compra d'un projector digital per l'ETC perquè pugui convertir-se en un punt de projecció de cinema regular.

El "no" de Capgirem: "És el mateix de l'any passat"

El vot més diferenciat del ple el va protagonitzar Capgirem Vic. "Ho veiem molt diferent", començava l'explicació el regidor Pere Freixa. "Veiem les ordenances com una oportunitat per portar a terme una redistribució de la riquesa i que pagui més qui més té, per capgirar la situació pronunciada de desigualtat", apuntava. Per als anticapitalistes, això no estava reflectit a les ordenances i les seves propostes, com un augment d'IBI perquè "pagui qui més té" i qui no hagi tingut pèrdues durant la pandèmia, no es van incorporar. Com és habitual, van demanar que el bisbat de Vic pagui aquest impost.

Pel que fa al pressupost, Freixa va exposar que eren "iguals que els de l'any passat" i "sense cap novetat". En aquest sentit va criticar que la partida destinada a benestar i família havia augmentat "poc"; que l'Atlàntida acaparava una gran part de la partida de cultura; que es podien prorrogar algunes obres davant la situació actual; o que el Club Patí Vic tornava a rebre un ajut (75.000 euros).

El regidor va explicar algunes de les propostes que havia fet el seu grup: augmentar el parc d'habitatge públic; la universalització dels llibres de text; una partida per a beques menjador; o una partida per a persones en situació irregular que no es poden empadronar. "Tothom ha de poder accedir els drets bàsics", alertava.

Tant a la rèplica d'ordenances com de pressupostos, Homs va titllar les propostes de Capgirem de "poc realistes", cosa que Freixa va contestar que no eren realistes "des del seu punt de vista polític".

PSC: una de freda i una de calenta

Per la seva banda, el PSC va votar a favor de les ordenances. "La congelació dels impostos són una mesura molt necessària i encertada tenint en compte el que s'ha patit el 2020", deia la regidora Tena, destacant que, a més, les idees proposades pel seu grup, com la bonificació de terrasses, "s'han recollit".

La "freda" del PSC va ser el "no" al pressupost. "No és el nostre pressupost" deia la regidora Tena, demanant més policia local; més mesures per garantir l'habitatge; o la necessitat de tenir un nou Mercat Municipal.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació