Vic no preveu més restriccions especials malgrat les pèssimes xifres de Covid

Els brots de coronavirus a la capital d'Osona són majoritàriament familiars i socials, i Ajuntament i sector sanitari fan una crida a reduir l'activitat i mobilitat

Roda de premsa conjunta entre Ajuntament i sector sanitari de Vic per la Covid-19
Roda de premsa conjunta entre Ajuntament i sector sanitari de Vic per la Covid-19 | Josep M. Montaner
28 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 20:17h
"Fa temps que a Vic les dades no són bones i la situació no millora". Així s'ha expressat l'alcaldessa de la ciutat Anna Erra aquest migdia en una roda de premsa amb tots els representants sanitaris per valorar la situació i fer una crida a reduir l'activitat social i la mobilitat. Imma Servós, sots directora de l'Agència de Salut Pública a la Catalunya Central, ha remarcat que "a Vic hi ha molts casos, una situació de gran tensió, però els tenim identificats".

Per contextualitzar, Servós ha explicat que per determinar la tendència del risc de rebrot, es té en compte la incidència acumulada en 14 dies i la taxa de reproducció efectiva (RT), que indica la capacitat d'infecció. A Vic la RT és d'1,6, és a dir, com més allunyat d'1, major és la capacitat infectiva.

D'altra banda, Vic té un índex de risc de 2.229 i una incidència acumulada de 1.300. "Hem de tenir en compte, però, que es fa sobre una població de 100.000 habitants i Vic en té 46.000", ha afegit.

Actualment, Vic registra dels pitjors índexs de rebrot a Catalunya i el pitjor en incidència acumulada a tot l'Estat.


Mesures especials? A l'espera del Procicat

Davant d'aquesta situació, l'alcaldessa Anna Erra ha explicat que a Vic s'han anat implementant altres mesures (tancament de parcs, suspensió de fires, etc.) i s'ha parlat amb Salut sobre la necessitat d'aplicar-ne més. "Com que la situació és semblant a tot Catalunya, ens diuen que no cal fer cap excepcionalitat", ha dit Erra.

D'altra banda, a preguntes de la premsa i a l'espera de noves mesures del Procicat, ha apuntat que prefereix un confinament de cap de setmana que un confinament total durant 15 dies "per evitar un mal pitjor". "Aquesta segona onada coincideix amb el patiment dels sectors econòmics", ha afegit.
 

Imma Servós, durant la roda de premsa. Foto: Josep M Montaner


La majoria de brots són familiars i socials

Servós també ha destacat que "la majoria de brots són familiars i socials". En aquest sentit, ha explicat que "no s'han traslladat l'àmbit laboral. "Els serveis de prevenció han de seguir treballant amb les mesures de sectorització, informació i formació", ha afegit.

Precisament, la indústria càrnia té un pes molt important a Osona i hi ha hagut casos potents arreu d'Europa i Catalunya per les característiques de la feina (poca distància, baixa temperatura...). Tot i això, Servós ha destacat que "hi ha casos, però no brots". Per tot això, ha insistit en "restringit el contacte social", més enllà de l'entorn familiar, escolar i laboral.

L'UCI de l'Hospital de Vic, al límit

De les 12 plantes que té l'Hospital de Vic, 3 estan destinades a pacients Covid. Tal com ha explicat Pere Soley, gerent del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), "de moment, la situació està controlada, però estem arribant a un punt crític". En aquest sentit, ha explicat que les UCI estan ocupades al 100% per a malalts de coronavirus. "Si continua creixent, haurem d'ampliar-les i això afectaria l'activitat quirúrgica", ha alertat Soley, remarcant que cal que rebaixi la pressió per poder mantenir les dues línies assistencials.

Per la seva banda, Rosa M. Morral, directora assistencial del CHV, ha apuntat que es troben en "un equilibri fràgil". Morral ha apuntat que actualment hi ha 70 pacients de Covid al centre i que hi ha una mitjana de 12 ingressos diaris. "Si hem d'obrir una segona UCI a la quarta planta, haurem de parar l'activitat assistencial", ha alertat.

Actualment, si un pacient de Covid necessita un llit de crítics, s'ha de traslladar a un altre hospital català perquè les UCI del de Vic estan plenes. Se segueix com si fos un codi ictus o un infart.

Joan Espaulella, director assistencial de l'Hospital de la Santa Creu, ha afegit que tenen 1 de les 3 plantes destinades a pacients de Covid i que "es genera el gran repte de com mantenir l'activitat clàssica amb l'atenció de malalts de coronavirus". "La gran il·lusió és poder-la mantenir, ja que té conseqüències molt importants", ha dit.

Ara per ara, es descarta l'obertura de l'hospital de campanya, el pavelló Vic Salut.
 

Berta Bonay i Marta Serrarols. Foto: Josep M Montaner


Esforç de la primària per aturar la locomotora de la Covid

Des de l'atenció primària d'Osona, han remarcat que fa setmanes que estan "tensionats" i treballen al 200% per aturar la locomotora de la Covid-19. Tant Marta Serrarols, directora de l'EAP Vic Sud, com Berta Bonay, directora de l'EAP Vic Nord, han remarcat que en aquesta segona onada són els professionals de la primària que estan a primera línia.

Bonay ha apuntat que "aquesta calma tensa no és cosa de 15 dies, portem moltes setmanes amb aquesta sensació". La setmana passada es van començar a fer tests antigènics ràpids, que només són efectius en persones que tenen símptomes en els primers 5 dies. Els resultats han servit per adonar-se que els casos creixen "molt ràpid": un 42% són positius.

"Només ho aturarem amb la complicitat de la població", ha dit Serrarols, mentre ha remarcat que "reduir l'activitat social i mantenir la distància són factors claus".
Arxivat a