​Si he d'anar d'urgències, on vaig: CAP o Hospital de Vic?

L'hospital només atén urgències greus des del març amb l'esclat de la pandèmia del coronavirus

Entrada d'Urgències de l'Hospital Universitari de Vic.
Entrada d'Urgències de l'Hospital Universitari de Vic. | Adrià Costa
Osona.com
22 d'octubre del 2020
El passat mes de març, amb l'esclat de la pandèmia del coronavirus, es va reordenar l'assistència sanitària a Osona amb l'objectiu d'adequar els recursos i espais per afrontar el ràpid augment de les hospitalitzacions per Covid-19.

Tot i que el juny es van revertir la majoria d'aquests canvis, tal com explica Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, els que fan referència a l'atenció urgent segueixen vigents per temps indefinit. Per tant, actualment l'Hospital de Vic només atén les urgències greus, mentre que l'assistència continuada per urgències lleus s'ofereix al CAP Osona.

On he d'anar?
 


 Urgència lleu o greu?

Una urgència és un problema de salut que requereix atenció més o menys ràpida, depenent de la gravetat. Hi ha urgències lleus però que són molt molestes, com un mal de queixal o mal d'orella fort, que tot i que són importants no comprometen la vida de qui les pateix. Hi ha molts processos poc greus que no són motius de visita urgent. Amb repòs, control de la temperatura, dieta adequada i una bona hidratació, el cos té la capacitat de resoldre'ls per si mateix.

D'altres urgències poden ser més greus, com ara una gran dificultat per respirar, un dolor opressiu al pit, una sospita d'ictus (dificultat en la parla, comissura labial desviada...), que han de ser ateses tan ràpidament com sigui possible.

En cas de dubtar, no estar segur de la gravetat de la urgència o la necessitat d'atenció a domicili, cal trucar al 061 (Salut Respon). Des de Salut recorden la importància de donar-se d'alta a l'aplicatiu La Meva Salut, per tenir accés a les dades personals i a les consultes en línia, així com la voluntat d'evitar els desplaçaments innecessaris.