Les Masies de Roda demana que s'implanti el toc de queda per posar fi als «botellons»

Altres municipis veïns creuen que és massa restrictiu però no descarten que al final s'acabi implantant per l'incivisme

Un treballador de la brigada de les Masies de Roda recollint restes d'un «botellón»
Un treballador de la brigada de les Masies de Roda recollint restes d'un «botellón» | ACN
Osona.com
20 d'octubre del 2020
L'Ajuntament de les Masies de Roda viu amb preocupació la proliferació de botellons en plena pandèmia. Aquest cap de setmana, el primer amb els bars i restaurants tancats, no ha estat una excepció. Aquest dilluns la brigada tenia feina a retirar les deixalles que les festes improvisades han deixat en indrets com la carretera dels Còduls. El seu alcalde, Jordi Vistós, explica a l'ACN que el tancament de l'hostaleria no ha aturat aquestes pràctiques i reclama mesures més dràstiques com ara el toc de queda, com ja han posat en marxa països com França. Altres municipis veïns, com ara Roda de Ter o Sant Julià de Vilatorta, creuen que hauria de ser l'última mesura a emprendre però també admeten que potser serà inevitable.

Llaunes de begudes, bosses, gots i canyes de plàstic escampades per terra, la prova dels últims botellons que s'han fet aquest cap de setmana a diferents punts de la carretera del Còdul de les Masies de Roda, un espai en plena natura a prop del riu. Les deixalles no es concentren només en l'esplanada on s'hi pot aparcar, també hi ha ampolles de vidres i fins i tot copes de cristall als marges de la carretera. Aquest dilluns un treballador de la brigada municipal de Roda de Ter tenia dificultats per retirar-ho, sobretot les deixalles a dins dels esbarzers. "Cada cap de setmana el mateix, és increïble", es lamentava. Des de fa mesos que els dilluns i ara ja aviat també els dimarts els dedica a fer la "ruta dels botellons" per netejar els espais. I en mig matí ja havia emplenat més de sis bosses.

Una veïna també es queixava que la pandèmia no ha aturat aquestes pràctiques. "És la carretera de les deixalles", es queixava Anna Montmany amb impotència. En declaracions a l'ACN, denuncia que cada cap de setmana és el mateix. "En comptes d'endur-se la brossa la deixen allà on aparquen i fan foc i a l'estiu fins i tot acampades", afegeix. Els seus pares viuen a aquesta zona i admeten que no gosen ni dir-los res. Els consta que aquest cap de setmana algun veí ha avisat els Mossos d'Esquadra però dubta que això canviï res.

L'alcalde del municipi, Jordi Vistós, explica que viuen amb impotència aquesta situació perquè no tenen Policia Local per controlar-ho i es troben que molts joves de pobles veïns fan botellons als espais oberts del municipi. Davant de l'església de Sant Miquel, al parc del Vicenç i a la baixada de Còdul són alguns dels emplaçaments més freqüentats. Fins i tot fan fogueres. "I m'apostaria que no van amb mascaretes", lamenta l'alcalde, que no entén com en plena pandèmia i en una comarca amb un dels índexs de contagis més alts encara no hi ha prou consciència. A més a més, ho deixen tot brut i la brigada ha de dedicar tot el dilluns i part del dimarts a netejar-ho ràpid per evitar contagis, unes hores que es podrien dedicar a altres feines.
 

La zona del Còdul a les Masies de Roda on un treballador recull les deixalles d'un «botellón». Foto: ACN


El toc de queda i la reobertura de bars de dia

És per això que creu que la Generalitat hauria de decretar el toc de queda de forma urgent. Segons l'alcalde, la decisió de tancar els bars i restaurants ha estat "precipitada", per fer-se un divendres quan preveien poder treballar amb normalitat i per ser un sector "molt castigat" per la pandèmia i el confinament. Creu que aquest cap de setmana s'ha demostrat que el tancament no ha evitat les trobades i el consum d'alcohol de nit. Per això creu que la prohibició de sortir a la nit i l'obertura de bars i restaurants fins al vespre seria una bona alternativa a la situació actual.

Altres municipis veïns que també pateixen situacions similars, però, creuen que el toc de queda seria massa restrictiu. L'alcalde de Roda de Ter, Roger Corominas, creu que "la restricció de llibertats individuals hauria de ser l'última opció" i que cal seguir apel·lant a la responsabilitat individual per evitar contagis. En el seu cas, també tenen moltes dificultats per controlar els botellons. "Tenim quatre vigilants per un municipi de 6.400 habitants i ens queden moltes hores de nit descobertes", explica. 

Des de l'estiu que s'ha fet un treball de conscienciació, parlant amb els joves i l'ús de mascaretes, però també admet que, si la situació no millora, potser la Generalitat haurà d'imposar el toc de queda. Un posicionament que també comparteix l'alcalde de Sant Vicenç de Torelló, Èric Sibina. Aquest cap de setmana, els vigilants han hagut de dispersar una quarantena de persones en botellons.

Mesures "clares"

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal d'Osona i alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez, creu que abans del toc de queda caldria "explorar" altres mesures i avaluar l'eficàcia de les restriccions actuals. Des de l'inici del confinament, creu que s'ha demostrat que els ajuntaments i la ciutadania necessita "mesures fàcils d'entendre i de fer complir". 

Lamenta que el sector de l'hostaleria n'hagi sortit perjudicat però creu que cal esperar a veure si en quinze dies la situació ha millorat o si cal allargar-ho o complementar-ho amb altres mesures. "Hem de fer màxima pedagogia demanant la col·laboració ciutadana perquè són moments crucials", conclou.

Arxivat a