Montseny

Diputació i alcaldes del Montseny acorden reforçar la vigilància i un pla de mobilitat per evitar massificacions

Des d'aquest cap de setmana hi haurà més informadors als punts d'accés i es farà una campanya de civisme

per Osona.com, 16 d'octubre de 2020 a les 15:55 |
Cotxes mal estacionats a la BV-5301, al Brull | Aj. del Brull
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Barcelona i els alcaldes del Montseny han acordat reforçar la vigilància al parc natural per evitar que es repeteixin les situacions de massificació del cap de setmana passat. Es contractaran sis informadors més i s'ampliarà la jornada dels vigilants que ja hi ha. També s'instal·laran comptadors de vehicles.

L'objectiu final no és sancionar sinó recordar els visitants que estan en un entorn que cal respectar i conservar i evitar col·lapses en els punts d'accés. En una reunió telemàtica d'aquest dijous amb tots els alcaldes de la zona, es va acordar posar en marxa una campanya de civisme per xarxes socials i treballar en un pla de mobilitat on els residents i tots els agents del massís debatin sobre les mesures de regulació.


Durant la reunió entre representants de la Diputació de Barcelona i els alcaldes de la zona, es va constatar la "preocupació" per la massificació de visitants en caps de setmana i festius al parc natural del Montseny. Així ho ha explicat a l'ACN el diputat de Mobilitat, Espais Natural i Prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín.

Els representants locals van coincidir que calia reforçar el civisme i fer més pedagogia sobre la necessitat de respectar el medi natural en comptes de reforçar la via de sancions. És per això que es va acordar posar en marxa una campanya per xarxes socials per recordar la importància de respectar les normes i la conservació del medi. "S'han de respectar igual que quan circulem per una ciutat o un poble", subratlla Tarín.


El que es va viure el cap de setmana passat, coincidint que dilluns era festiu, va ser tot el contrari. Vehicles mal aparcats, cues, massificacions de gent i poc civisme. Davant aquest fet, la Diputació de Barcelona, que és l'òrgan gestor de l'espai, contractarà per aquest cap de setmana sis informadors més i s'ampliarà la jornada dels vigilants que ja hi ha per reforçar la informació als principals punts d'accés. També s'instal·laran comptadors de vehicles per detectar els moments de més afluència i fer una millor planificació i es mantindrà la coordinació amb els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals.

Reforç en diversos punts


Els punts on s'incrementa la presència d'informadors és la zona de piscines del poble de Montseny i pista del Molar; l'accés a Riells; coll de Norri a Montsoriu i el Brull; així com també un reforç a l'entorn del Castanyer de les nou branques, a Viladrau; i a la pista del Pujol d'accés a Vallfornés, a Cànoves. Aquests punts se sumen als que ja es van incorporar el cap de setmana passat com la rotonda de Fogars de Montclús, on hi ha un dels centres d'informació i zona d'aparcament d'entrada al parc.

En total, en el conjunt del Parc Natural hi haurà un equip format per 11 guardes i 13 informadors, que se sumen als 23 informadors que de forma habitual ja atenen els punts d'informació municipals.

També aquest cap de setmana quedaran tancades les àrees de lleure del tot el Parc Natural en consonància amb les instruccions de la Generalitat per la crisi sanitària. Així mateix, la Diputació informa que es realitzaran accions de regulació de la mobilitat limitant l'accés quan els aparcament de les zones de Santa Fe, Sant Marçal, la Costa, Fontmartina, Collformic siguin plens. En aquests supòsits només podran accedir-hi els residents, vehicles de serveis i clients del sector turístic.

També està previst per als proper dies incrementar la senyalització horitzontal i vertical per indicar la prohibició d'estacionar en els trams de les carreteres i de reducció de la velocitat màxima amb la col·locació d'elements de pacificació de la circulació i detecció d'infraccions i la instal·lació de sistemes de control i informació de la mobilitat en determinats punts de les vies principals del parc.

Un pla de mobilitat amb tots els agents

En paral·lel i més a mig termini, s'ha acordat que es treballarà en un pla de mobilitat amb tots els agents, incloent també els residents de la zona, per reflexionar i obrir un debat sobre les mesures que caldrà emprendre per regular millor l'accés a tot el massís i com ha de ser la mobilitat.

Atacs de gossos a ramats

La massificació de visitants també ha comportat l'atac de gossos a ramats. L'Ajuntament del Brull ha denunciat que a la zona de Collformic hi ha hagut tres ovelles de dos ramats diferents que han patit ferides de gossos. Un fet que no és aïllat, segons diuen. Per això recorden que hi ha una normativa que obliga a passejar amb els gossos lligats en zones de pastura per no interferir en aquesta activitat. També han decidit tancar l'accés a l'aparcament del Pla de la Calma per reduir l'arribada de visitants.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació