​L'augment de contagis incrementa la pressió assistencial als hospitals

A l'Hospital de Vic s'han disparat les xifres d'ingressos, tot i que acostumen a ser més curts que la primera onada

Entrada d'Urgències de l'Hospital Universitari de Vic.
Entrada d'Urgències de l'Hospital Universitari de Vic. | Adrià Costa
Osona.com
15 d'octubre del 2020
L'augment de contagis a Catalunya s'està traduint ja en més pressió assistencial als hospitals catalans, segons han explicat diferents responsables dels centres hospitalaris a l'ACN. Aquest és un dels grans temors del Govern en aquesta pandèmia i motiu pel qual s'estan a punt d'aplicar noves restriccions.

El Parc Taulí i l'Hospital de Vic alerten que les xifres d'ingressos ja s'han "disparat". El centre sabadellenc tem un escenari de "saturació". A l'Hospital del Mar de Barcelona, per contra, l'increment d'hospitalitzacions encara no s'ha notat, però sí les arribades a Urgències, que s'han doblat. El mateix passa a Lleida, on obriran una segona planta Covid aquesta setmana a l'Arnau de Vilanova.

A Vic, els ingressos es disparen

Les hospitalitzacions al Consorci Hospitalari de Vic s'han disparat al llarg de la darrera setmana. A l'Hospital Universitari de Vic hi ha hospitalitzades 39 persones amb Covid-19, mentre que a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic hi ha tres pacients ingressats. La majoria pertanyen a la franja d'entre 60 i 70 anys. També s'ha detectat un auge a l'UCI i els pacients que arriben amb símptomes Covid a les Urgències de l'hospital ronden el 50% del total.

Des del consorci, la directora assistencial, Rosa Maria Morral, reconeix a l'ACN que malgrat que no es viu la situació de la primera onada, la situació "comença a agreujar-se". Ara mateix estan realitzant unes 200 PCR diàries, a banda d'altres proves com els tests ràpid i les anàlisis de sang.

Ingressos més curts

De moment, explica Morral, l'hospital pot mantenir l'activitat habitual i les intervencions quirúrgiques. D'una banda, explica, perquè el ritme de casos no s'assimila als de la primera onada, però també destaca el fet que ara els ingressos "acostumen a ser més curts". També gràcies a la incorporació de nous professionals, una quarantena des de l'estiu. A més, l'hospital de Vic compta ara amb una nova planta –estava en obres en la primera onada-, que s'adreçarà inicialment a pacients de malalties infeccioses, amb 25 llits.

En aquests moments, avança Morral, l'hospital treballa amb la voluntat de poder mantenir l'activitat "Covid i no Covid". En un segon escenari, afegeix, s'hauria de disminuir l'activitat quirúrgica i, en el pitjor de casos, tornar a limitar-la exclusivament als pacients afectats pel virus i reobrir la segona unitat de crítics. "Esperem no haver-hi d'arribar", diu la directora assistencial.

Arxivat a