Tona engega uns renovats pressupostos participatius

Una comissió formada per veïns, entitats i Ajuntament vetllarà el bon funcionament del procés

La fase de presentació de propostes comença aquest divendres
La fase de presentació de propostes comença aquest divendres | Carles Fiter
15 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:09h
L'Ajuntament de Tona ha posat en marxa uns renovats pressupostos participatius. A partir d'aquest divendres, els veïns del municipi poden fer propostes per decidir a què volen destinar els 50.000 euros de pressupost.

En la roda de premsa, Guiu Grau, regidor de Comunicació, Participació i Transparència, remarcava que d'aquesta manera es vol "obrir les portes de l'Ajuntament i a la gestió". "La participació és una prioritat i un objectiu clar del nostre govern", deia, remarcant que "hi ha d'haver un diàleg permanent entre ciutadania i institució". En aquest sentit va fer una crida a la participació.

Tal com explicava la tècnica de participació de l'Ajuntament de Tona, Sílvia Font, poden fer propostes els majors de 16 anys (tant si estan empadronats a Tona com si no), així com entitats i col·lectius del municipi. Les propostes han de ser d'àmbit municipal o bé per finançar activitats o serveis de caràcter social, educatiu, esportiu, de lleure, cultural, solidari... També han de ser viables tècnicament, no estar inclosos en el pressupost ordinari, i complir amb criteris de sostenibilitat, o equitat social de gènere.

En la fase de votació, però, només podran participar els empadronats, que podran escollir una o més propostes. Es podrà fer de forma telemàtica o presencial. La proposta o propostes guanyadores es donaran a conèixer a finals de gener de 2021 i s'inclouran en el pressupost d'aquest any.

Font també va remarcar que el procés es farà a través de la plataforma Decidim, una eina de la Diputació, que garanteix un canal obert, segur i accessible. En aquest web es poden fer tant les propostes com les futures votacions.

A Tona ja hi va haver una experiència de pressupostos participatius el 2018. Llavors, però, només es podien votar quatre opcions definides i valorades per al mateix Ajuntament. El pressupost també va ser de 50.000 euros i es va decidir destinar a la instal·lació de càmeres de videovigilància. El projecte està pendent de desenvolupar.

Una comissió per vetllar el procés

D'altra banda, també es crearà una comissió que vetllarà el bon funcionament del procés participatiu. Tal com explicava Berta Portet, de l'equip de Comunicació, Participació i Transparència, estarà format per representants de la ciutadania (3 a títol individual i 3 d'entitats), i del consistori i l'equip de govern. Els que vulguin formar-ne part tenen temps d'inscriure's fins al 28 d'octubre a la plataforma Decidim.

Espai Muriel Casals

El regidor Grau va expressar "alegria" per fer la primera roda de premsa a l'Espai Muriel Casals, que "serà un punt neuràlgic del municipi i on la participació hi tindrà un paper important". En aquest sentit, el regidor remarcava que l'edifici vol ser "un punt de trobada d'entitats i de ciutadania" i alhora un lloc en què es pugui "crear o generar contingut cultural, artístic...".

Està previst que la inauguració oficial de l'espai es faci pel novembre, durant la Festa Major -d'hivern- de Sant Andreu. Llavors també es faran visites guiades per aquells veïns que vulguin veure com ha quedat l'espai renovat.
Arxivat a