Manlleu «acompanya» una dotzena de famílies vulnerables perquè puguin complir el confinament a casa

Una part important dels atesos treballa en l'economia submergida, s'ha quedat sense ingressos i no pot ni comprar menjar

El regidor de Promoció Social i Personal de Manlleu, Pere Compte, i la coordinadora de l'àrea de Promoció social i personal, Àgata Gelpí
El regidor de Promoció Social i Personal de Manlleu, Pere Compte, i la coordinadora de l'àrea de Promoció social i personal, Àgata Gelpí | ACN
Osona.com
14 d'octubre del 2020
L'Ajuntament de Manlleu ha posat en marxa un servei d'acompanyament a les famílies més vulnerables perquè puguin complir amb les millors condicions possibles els confinaments domiciliaris per la Covid-19. Des que es van decretar les mesures excepcionals de restriccions a Vic i Manlleu, ara fa gairebé 15 dies, el consistori ha donat suport a una dotzena de famílies. El regidor de Promoció Social i Personal, Pere Compte, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és que "se sentin acompanyats" i que compleixin les quarantenes i no pas un seguiment "punitiu ni invasiu". Una part important dels usuaris treballen en l'economia submergida i, al no poder anar a la feina, s'han quedat sense ingressos.

La setmana del 23 al 29 de setembre, Manlleu es va situar en el segon municipi català amb més risc de rebrot, amb un índex de 1.158, una situació que s'ha agreujat. Actualment l'índex se situa al 1.532. Els rebrots es van concentrar sobretot a les zones on viuen els veïns amb renda més baixa i amb una densitat poblacional més alta. El Departament de Salut va fer un cribratge massiu a la població i a una de les escoles per fer aflorar els asimptomàtics.

La situació econòmica i social de la gent que viu en aquests barris provoca, entre altres conseqüències, que no sempre puguin complir les quarantenes. Per aquest motiu, l'Ajuntament va posar en marxa un protocol, en coordinació amb el Departament de Salut, amb la figura del treballador social que s'assegura que tinguin les condicions per fer-ho i que han entès la necessitat de quedar-se a casa. "Crèiem que fer un cribratge sense fer seguiment de les quarantenes, ens serviria de poc", explica a l'ACN el regidor de Promoció Social i Personal, Pere Compte.

La clau, segons el regidor, no és fer un seguiment, sinó un acompanyament a les famílies que estan en quarantena i presenten majors dificultats socials. "No des del punt de vista punitiu ni invasiu. El que ens preocupava més era que les famílies se sentissin malament i rebutjats", assegura. L'experiència està essent molt positiva perquè han entès que se'ls va a ajudar, "no a fiscalitzar". De fet, només en un cas han hagut de demanar suport a la Policia Local, la resta han col·laborat des del primer moment. Es tractava d'una persona que vivia sola, negacionista amb la pandèmia i que no creia necessari confinar-se. Finalment, però, també ho va complir. Fins a dia d'avui no s'ha activat el servei de reallotjament per a cap d'aquestes famílies.

"En situacions vulnerables, la Covid-19 crea més vulnerabilitat"

El protocol, a més, se serveix del treball en xarxa dels diferents agents de la comunitat, com ara Creu Roja i Serveis Socials juntament amb les conselleries de Salut i Educació. Segons explica Àgata Gelpí, coordinadora de l'àrea de Promoció social i personal de Manlleu, "la majoria no són perfils nous" a qui ja se'ls havia donat suport anteriorment. Una part important són persones que treballen en l'economia submergida, que s'han quedat sense ingressos al no poder anar a treballar i que no pot permetre's el més bàsic com és l'alimentació. Per això un dels serveis més demandats ha estat el de rebre la compra a casa.

Hi ha des de famílies amb fills, persones que viuen soles i famílies que no tenen xarxa social perquè porten pocs mesos a la ciutat. "La Covid no entén de perfils però sí que els que són més vulnerables i no poden tirar de xarxes" estan encara més desprotegits, remarca Gelpí. I afegeix que és molt important que demanin ajuda i que no ho visquin en silenci per por a perdre una feina o a que els "estigmatitzin" fins i tot els seus veïns.

Des de l'Ajuntament se seguirà endavant amb aquest protocol i hi destinaran els recursos necessaris perquè ningú quedi desprotegit. "Ens hi va la salut de tots", assenyala el regidor. Les famílies a qui es fa l'acompanyament poden trucar a un telèfon les 24 hores per demanar ajuda amb el que necessitin.

En relació a les restriccions implantades fa dues setmanes per l'alt risc de rebrot, el consistori preveu continuar amb els parcs infantils i les pistes esportives precintades durant les pròximes dues setmanes per evitar contagis.

Arxivat a