La setmana més intensa de l'alcalde de Manlleu

Àlex Garrido fa marxa enrere i finalment no dimiteix pel polèmic vídeo en el qual se'l veia begut

Àlex Garrido, alcalde de Manlleu.
Àlex Garrido, alcalde de Manlleu. | Adrià Costa
09 d'octubre del 2020
Actualitzat el 13 d'octubre a les 10:43h
"Aquesta última setmana ha estat la més intensa de la meva vida". D'aquesta manera l'alcalde de Manlleu Àlex Garrido iniciava el seu comunicat per anunciar que finalment no dimiteix. I de raó no n'hi faltava en aquesta obertura: En menys d'una setmana, Garrido ha passat d'anunciar la seva dimissió -per un vídeo en què se'l veia begut- a acabar-s'ho de repensar al Monestir de Montserrat.

El divendres passat, 2 d'octubre, va sortir a la llum el vídeo del dirigent d'ERC en estat d'embriaguesa, encara que ja corria dies abans per a grups de Whatsapp d'amics i fins i tot veïns. Davant de tot això, Garrido va anunciar la seva dimissió i va assumir el seu error: "El meu comportament és del tot censurable, tenint en compte la situació crítica que travessa el país i la ciutat". Tot i això, demanava "no treure rèdit de la tasca que ha realitzat l'ajuntament per fer front a la pandèmia".

Davant d'aquesta situació per a l'alcalde, les xarxes socials es van omplir de comentaris. N'hi havia que criticaven la seva actitud, fent-ne un linxament excessiu, però sobretot hi va haver una allau de mostres de suport. Representants polítics d'arreu i de diversos colors van fer arribar el seu escalf a Garrido. Tant la secció local del seu partit, com el seu soci de govern -JxCat- van demanar-li que no dimitís.

La concentració de suport, el detonant del canvi

El dilluns, Garrido reiterava a El món a Rac1, un dels molts mitjans en els quals va donar la cara, que la decisió de plegar era "ferma". Tot i això, va afegir que "hauria de passar una cosa molt forta perquè virés la decisió". I va passar.
 

Manifestació de suport a Àlex Garrido Foto: Adrià Costa


El mateix vespre, gairebé mig miler de veïns de Manlleu es van aplegar a la plaça Fra Bernadí per donar suport al seu alcalde demanant-li que no plegués. Enmig d'aplaudiment i de crits de "No volem que marxis" o "Àlex Garrido, alcalde de Manlleu", el batlle, emocionat, va anunciar que se n'anava uns dies al Monestir de Montserrat per acabar de prendre una decisió ferma. "Quan veus un suport tan massiu de la ciutadania, et fa reflexionar molt", deia, remarcant que allò viscut "era una cosa molt forta".

Després d'anunciar que seguia, Garrido s'ha volgut apartar dels focus mediàtics i, sense voler fer declaracions, es remet al comunicat. En la nota, destacava que "el suport va molt més enllà del que va rebre la candidatura republicana que encapçalava el maig del 2019. La mobilització, a tots nivells, ha estat tan gran com inesperada",

En aquest sentit apuntava que manté i referma el seu compromís amb la ciutadania de Manlleu i exhaurirà el mandat. Quan acabi el mandat, assegura, "no tornaré a encapçalar cap candidatura, tal com sempre he defensat". Dilluns vinent, reprendrà "amb més empenta que mai la tasca de fer de Manlleu una ciutat millor cada dia, encara més en aquesta situació social i sanitària crítica que enfrontem".

Una maniobra orquestrada

Durant tota aquesta setmana intensa, l'alcalde no ha deixat de repetir que tot això no ha sorgit "perquè sí" i que es tracta d'una "maniobra orquestrada". "Estic convençut que hi ha una clara intencionalitat política d'enderrocar-me", ha reiterat Garrido.