Vic

​Vic instal·larà plaques fotovoltaiques al Guillem de Mont-rodon i als Caputxins

Els altres projectes dels pressupostos participatius que es portaran a terme seran la promoció comercial de l'Eixample Morató i carrer Nou, i la millora de la plaça dels Màrtirs amb sortidors d'aigua

per Osona.com, 8 d'octubre de 2020 a les 15:55 |
Soldevila amb representants d’associacions de veïns i AFA del Guillem de Mont-rodon | Aj. de Vic
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum a l'escola Guillem de Mont-rodon i a la llar d'infants dels Caputxins ha estat el projecte guanyador de la cinquena edició dels pressupostos participatius de l'Ajuntament de Vic. Amb 490 vots (el 12,62%), aquesta proposta per promoure l'energia solar fotovoltaica, reduir la dependència de la connexió a la xarxa i lluitar contra el canvi climàtic és la que ha rebut més suport per part dels veïns de la zona Verda del Merma.

Tal com explica l'Ajuntament de Vic en una nota, la instal·lació d'energia solar fotovoltaica per a l'autoconsum és un exemple per a la ciutadania que genera un efecte multiplicador i dona a conèixer la importància de l'estalvi i l'eficiència energètica a més de 600 alumnes i a les seves famílies.


Tant a l'escola Guillem de Mont-rodon com a la llar d'infants dels Caputxins es posaran pantalles informatives perquè es puguin visualitzar els consums i la producció d'energia instantània, amb l'objectiu de deixar instal·lat un element visual que faci pedagogia de l'estalvi energètic. El pressupost total d'aquest projecte és de 75.000 euros.

Promocionar l'Eixample Morató i carrer Nou; i millorar la plaça dels Màrtirs


El segon projecte més valorat, amb 484 vots (el 12,46%) i només sis de diferència respecte al projecte guanyador, ha sigut el que fa referència a la promoció del comerç i la reactivació de locals comercials tancats del carrer Nou i de l'Eixample Morató. Buscant una revitalització similar al projecte d'èxit del carrer de la Riera, es proposa treballar a partir de quatre eixos principals per posicions i diferenciar aquest barri de la ciutat. El pressupost total és de 28.970 euros i la durada de la intervenció, un any .

En tercer lloc ha quedat la innovadora proposta de millora de la plaça dels Màrtirs, que consisteix en desmuntar un tram del paviment de la plaça i munta-hi jocs d'aigua integrats (tipus sortidors) amb la doble funció de joc i de mitigació d'altes temperatures durant l'estiu, de manera que la plaça pugui esdevenir un refugi climàtic. A un cantó de la plaça es col·locarà una font accessible, ja que l'actual forma part del conjunt arquitectònic però no és accessible a tothom. El pressupost total d'aquesta iniciativa, que ha tingut 382 vots (el 9,84%), és de 200.000 euros. Tot i que per raons de limitació pressupostària no es podrà realitzar del tot aquest projecte, "el que puguem fer ens servirà per veure si té èxit i si a la gent li agrada", ha comentat Josep-Ramon Soldevila, regidor de Participació.


En la presentació dels resultats dels pressupostos participatius d'aquest any, Soldevila ha recordat que aquesta ha sigut la cinquena edició i la quarta en què la votació s'organitzava per zones que coincideixen amb les de la Festa Major. Soldevila també ha apuntat que aquest any s'ha ampliat l'aportació en 50.000 euros respecte a les edicions anteriors i que "els 200.000 euros van íntegrament destinats als projectes guanyadors".

Malgrat la situació de pandèmia d'aquest any, que ha demorat i fet més complicat el procés habitual, ja que "no s'han pogut fer les reunions presencials", segons el regidor, al final s'han pogut tirar endavant igualment. La participació a la zona Verda del Merma ha sigut del 4,36%, quan el 2016, última vegada que va votar aquesta àrea veïnal, va ser del 4,13%. Cal tenir en compte que "és la zona més poblada de la ciutat" i que de 15.542 persones empadronades a la zona i majors de 16 anys amb dret a vot, finalment han votat 677 persones. Soldevila s'ha mostrat satisfet del nombre de vots emesos, si es té en compte que "a les ciutats grans la participació en aquest tipus de processos sol ser d'entre el 2% i el 4%.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació