​Capgirem Vic defensa que el Bisbat no és el propietari de la Catedral

Els anticapitalistes presenten al·legacions a l'expedient d'immatriculació del conjunt arquitectònic que ha iniciat l'església i remarquen que la titularitat ha de ser de pública per un decret de la República

L'interior de la Catedral de Vic
L'interior de la Catedral de Vic | Josep M. Montaner
Osona.com
08 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:38h
Aquest setembre, la Diòcesi i Bisbat de Vic van iniciar un procés d'immatriculació del conjunt arquitectònic episcopal, que està format per la Catedral de Sant Pere de Vic (claustre inclòs) i el Palau Episcopal (residència del bisbe i arxiu). El procés comença després que el juliol es fes públic que l'Església Catòlica havia inscrit 3.722 immobles al seu nom sense justificar. A Osona, el Bisbat de Vic havia inscrit 44 finques al seu nom sense cap títol de propietat, cinc de les quals són a la capital.

Davant de tot això, Capgirem Vic ha decidit presentar al·legacions a l'expedient d'immatriculació, ja que consideren que és una "apropiació indeguda". En un comunicat, la formació explica que el conjunt arquitectònic "va ser declarat Monument Històric Artístic a través del Decret de 3 de juny de 1931, fet pel Govern Provisional de la República i mitjançant el qual, segons el seu article 1, es declaraven Monuments Històrics-Artístics Nacionals", entre els quals hi ha la Catedral de Vic, "cosa que significa que passaven a mans de l'administració pública la titularitat dels béns relacionats en el mateix decret".

"Entenem que aquest decret republicà era conegut per la Diòcesi i Bisbat de Vic que, passant per sobre dels legítims drets dels vigatans, veritables i últims propietaris del conjunt arquitectònic, es vol apropiar d'aquestes edificacions", afegeixen.

Amb la complicitat del govern municipal

D'altra banda denuncien que el procés compta amb "la inacció i complicitat" del govern de JxCat. En aquest sentit lamenten i denuncien que "el govern d'Anna Erra hagi escollit defensar - per omissió - els interessos de les elits eclesiàstiques en lloc de vetllar pels interessos de la població de la ciutat". "Confiem que les nostres al·legacions, així com d'altres que s'hagin pogut presentar, serveixin per aturar el que entenem que és un abús", conclouen.

L'Ajuntament diu que no té dret a immatricular

Des de l'Ajuntament de Vic, subratllen que és un tema que no els afecta perquè el consistori no és el titular d'aquests immobles i per tant "no té dret a immatricular", segons han explicat a l'ACN. També s'ha preguntat al Bisbat de Vic sobre aquesta qüestió però fins ara no s'han pronunciat.

Arxivat a