Vic vetllarà el compliment de la nova llei que regula els lloguers

El ple també aprova la convocatòria per a la rehabilitació d'habitatges per destinar-los a lloguer assequible

El ple de l'ajuntament de Vic torna a ser telemàtic
El ple de l'ajuntament de Vic torna a ser telemàtic | Osona.com
06 d'octubre del 2020
Actualitzat el 08 d'octubre a les 9:51h
El ple de l'Ajuntament de Vic, que torna a ser telemàtic, d'aquest dilluns va estar marcat per l'habitatge. ERC va presentar una moció sobre la nova regulació de lloguers arreu de Catalunya. Durant l'explicació del text de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, la regidora Viqui Terricabras exposava que a Catalunya hi ha un problema d'habitatge i moltes famílies hi destinen més del 50% dels ingressos.

Segons la regidora, la nova llei "és una fita històrica". En aquest sentit, va fer referència al reportatge de NacióDigital en què immobiliàries de Catalunya -i també Vic- no respecten l'índex de preus de la Generalitat ni el preu dels anteriors contractes.

Per tot això, "el contingut de la llei ha d'arribar de forma clara als ciutadans per poder preservar els seus drets i assegurar que estiguin informats", destacava la republicana. El text de la moció proposava generar recursos tècnics per garantir l'aplicació de la llei, crear una campanya informativa i establir un seguiment periòdic en el sí de la taula d'habitatge per garantir el bon funcionament i aplicació de la nova normativa.

Des de Capgirem, Carla Dinarès va explicar que hi votarien a favor, tot i que "és una llei de mínims" i en "cap cas, l'antídot definitiu al problema de l'habitatge". "Estem a un primer graó d'un desnivell molt alt", deia la regidora, que va proposar una esmena al text instant al govern municipal a crear la campanya informativa "en dos mesos".

Per la seva banda, des de l'equip de govern, Susagna Roura apuntava que des de l'Oficina d'Habitatge de Vic feia moltes visites en aquest sentit i des de la pàgina web ja se n'estava informant. "Hi ha tota una maquinària engegada en aquest sentit", destacava. Tot i això, es va agafar el compromís d'incrementar la informació en diverses plataformes -no només en línia- per tal que arribés a tothom.

La regidora del PSC, Carme Tena es va abstenir. Tot i que es va mostrar a favor d'una mesura que fomenti "l'habitatge digne i accessible", "la llei no és una mesura màgica per reduir els preus del lloguer. La solució ha de venir per augmentar l'oferta d'habitatge públic". D'altra banda, també destacava que no creia que l'Ajuntament hagués de destinar recursos a una llei que "segurament serà impugnada".

Més ajuts per rehabilitar habitatges i destinar-los al lloguer assequible

D'altra banda, el ple va aprovar per unanimitat la convocatòria d'ajuts per rehabilitar habitatges i destinar-los a lloguer social a Vic. Tal com explicava la regidora Roura, es tracta d'una "millora del programa InVic", que arriba a la tercera edició.

"La subvenció serà d'un màxim de 15.000 euros, del qual un 25% és a fons perdut i la resta es recupera", apuntava la regidora, remarcant que la convocatòria té una durada de 5 anys, que un cop s'hagi retornat la subvenció el lloguer queda a lliure mercat, i que la dotació s'amplia a 220.000 euros. El programa està obert i s'allargarà fins a finals de 2021.

Tots els partits van estar a favor de la iniciativa, però des de Capgirem Vic, el nou regidor Roger Cumeras va destacar el poc èxit que tenia el programa (només dos pisos el 2018 i un el 2019) i va demanar quina publicitat se'n feia. Roura va destacar que s'havien fet diverses campanyes i que Vic, a diferència d'altres ciutats, tenia molts pisos de lloguer assequible (266 i que anualment s'incrementa en més de 30).

"El programa InVic ha d'ajudar a posar més pisos de lloguer assequible", deia la regidora, reconeixent que per això el feien "més atractiu". També va afegir que la nova llei ajudarà a participar en la iniciativa.

Marxants, plaça Noguera i residus

Al plenari d'aquest octubre es van aprovar sis dels nous dictàmens per unanimitat, entre els quals destaca l'aprovació provisional de la suspensió d'una ordenança fiscal que suposa uns ajuts per als marxants dels mercats. En paraules de la regidora Bet Piella, els marxants estaran exempts de pagar el rebut dels tres últims mesos de l'any i només hauran de pagar la part proporcional dels residus. "Això representa 70.000 euros d'ingressos menys per a l'Ajuntament, que reverteix en els marxants", deia la regidora.

Tot i això, el que va tornar a generar debat va ser la plaça de la Noguera, amb la desestimació d'unes al·legacions i l'aprovació definitiva per l'expropiació de la finca ubicada al passeig de la Generalitat cruïlla amb el carrer Bisbe Strauch. La regidora Fabiana Palmero va explicar que es van desestimar perquè els terrenys estan classificats com a sòl urbà consolidat i que no és necessària una valoració externa, ja que ambdues parts estan d'acord.

Tot i que el text va prosperar igualment amb els vots en contra d'ERC i Capgirem, des de l'oposició, Carla Dinarès (Capgirem) destacava que les al·legacions estaven presentades per diverses associacions veïnals i es preguntava per què s'edificava en un espai amb tanta densitat de població. "No a l'edificació de la plaça de la Noguera, a l'aparcament del Seminari Vell, al vial del Puig dels Jueus...", reivindicava.

Per la seva banda, Roger Mas, d'ERC, subscrivia els arguments de Capgirem i les peticions veïnals. Va remarcar que des del seu partit no dubtaven de la feina dels tècnics municipals "només demanava més transparència".

També es va aprovar per majoria (amb els vots en contra de Capgirem), la pròrroga d'un any per la facturació de la delegació al Consell Comarcal d'Osona de la gestió de recollida de residus.

Suport a Torra

En l'apartat de mocions, va tirar endavant la moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra. L'alcaldessa Anna Erra va remarcar que és el tercer president que treuen després de passar pels tribunals i que "l'estat espanyol només entén de repressió". "Com a Ajuntament seguirem defensant la República Catalana que anhelem", concloïa.

El text, proposat per l'AMI, però, no va tenir tot el suport: Capgirem es va abstenir i el PSC va votar en contra. Carme Tena va al·legar que "el PSC respecta les resolucions judicials" i va reiterar que no són independentistes ni volen la República.

Des de Capgirem, la nova regidora Susanna Vives apuntava que l'AMI podia haver estat "una eina formidable per practicar la desobediència civil". A més, va remarcar que des del govern de JxCat i ERC "han estat incapaços de traçar una resposta conjunta i contundent". Va proposar tres esmenes, entre les quals que també es condemnés que la Generalitat sigui acusació particular contra independentistes. Des del govern no ho va acceptar.

Una presa de possessió telemàtica

Després del comiat dels regidors de Capgirem Joan Coma i Sara Blázquez, aquest dilluns van prendre possessió dos nous regidors: Roger Cumeras i Susanna Vives. Va ser de les preses més estranyes dels darrers anys, ja que es va haver de fer telemàticament.

Ambdós regidors, que van prometre el càrrec "per imperatiu legal" i amb el compromís de treballar pel "benestar, la justícia social, sense renunciar als principis republicans ni el dret a l'autodeterminació", van agrair la tasca dels anteriors regidors, van destacar que unes 7.000 persones no poden votar a Vic per raó d'origen i van enviar "una forta abraçada a totes les persones represaliades, exiliades, deportades i privades de llibertat".

L'alcaldessa Anna Erra no els va poder col·locar la medalla de regidors perquè el ple era telemàtic, però els va donar la benvinguda amb "sorts i encerts" en aquesta nova etapa.
Arxivat a