Vic i Manlleu apliquen més restriccions per doblegar la corba

Erra veu les mesures com "una oportunitat" per frenar la Covid, mentre Garrido demana més suport de Mossos per vetllar les mesures sanitàries i "un escamot" per controlar la quarentena

Anna Erra, Alba Camps, Teresa Sabater i Àlex Garrido, per explicar les noves mesures a Vic i Manlleu.
Anna Erra, Alba Camps, Teresa Sabater i Àlex Garrido, per explicar les noves mesures a Vic i Manlleu. | Josep M. Montaner
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:10h
Vic i Manlleu estan sota noves restriccions per frenar la Covid-19 i que s'allargaran durant 15 dies. Davant la situació epidemiològica de les dues ciutats osonenques, el Procicat ha acordat la reducció de l'aforament a un 50% en l'àmbit de l'hostaleria i la restauració, o als actes religiosos i les activitats esportives.

A més de les restriccions del Procicat, ambdós ajuntaments han decidit aplicar mesures addicionals, com és el tancament de parcs i pistes poliesportives a l'aire lliure, que són font de "contacte de molta mainada i gent jove", han explicat els alcaldes Anna Erra i Àlex Garrido, aquest dijous en una roda de premsa.

"Hem detectat casos on no es compleix la quarantena de 10 dies. Ens trobem estudiants confinats jugant en parcs i pistes esportives", ha exemplificat l'alcalde de Manlleu.

Vetllar les mesures amb més vigilància policial

Garrido ha aprofitat per demanar un "escamot porta a porta" a la Generalitat que vetlli el compliment de les quarantenes que complementi les trucades telefòniques als positius o contactes estrets. A Manlleu, s'han desplegat agents comunitaris a peu de carrer que informen de la situació i vetllen el compliment de les mesures sanitàries. En aquest sentit, l'alcalde també ha fet una altra petició: més suport de Mossos perquè es compleixin les mesures sanitàries.

De fet, tal com ha explicat Anna Erra, en alguns casos en què s'ha detectat que no "es feia bondat", la Guàrdia Urbana s'ha hagut de desplaçar fins a l'habitatge. "Ens cal aquesta condició de força per controlar aquesta gent que no ha pres prou consciència", ha lamentat l'alcaldessa. Paral·lelament, ha destacat que hi segueixen havent "informadors a peu de carrer".

D'altra banda, Erra, ha destacat que no es vol tornar "al confinament" total, per això "s'ha de fer una acció forta i contundent". "Tothom està fent molts esforços, però estem davant d'un virus rebel que costa de doblegar", ha dit l'alcaldessa, remarcant que cal mirar-ho "com una oportunitat per frenar-lo i doblegar-lo".

Pel que fa a la situació a Vic, ha apuntat que a l'hospital "no hi ha molta gent", com en mesos anteriors, però es tracta de "gent jove", d'entre 30 i 40 anys. Per contra, ha remarcat que "les escoles no són un focus de contagi": "A Vic tenim 15 grups que no deixen de ser ni la meitat d'una escola petita".

Fer pinya per frenar la corba

Aquest migdia, Generalitat i els representants dels dos ajuntaments han fet una roda de premsa conjunta per exposar la situació a les ciutats osonenques. Precisament, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, ha destacat que "per afrontar la situació és essencial una bona coordinació i s'està produint". A més, s'han establert unes reunions periòdiques per "fer un repàs de les ciutats". Camps també ha dit que són conscients dels esforços que demanen a la ciutadania però és l'única manera per combatre el virus.

La taxa de reproducció de l’epidèmia és de 1,32 a Manlleu i de 1,46 a Vic, mentre que a la totalitat de la Catalunya Central és lleugerament per sota d'1. "A més de les dades d'incidència alta, ens acostem a la tarda i és una època que ens preocupa molt", ha remarcat Teresa Sabater, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central. "No n'hi ha prou amb tenir la corba estabilitzada, volem doblegar-la cap avall i entrar en millor situació", ha afegit. Per tot això, es va decidir fer aquestes actuacions addicionals que aquest dijous han entrat en vigor.

Els que no es poden confinar han de desplaçar-se fins a Barcelona

Durant el cribratge massiu a Manlleu -on es van detectar un 4,7% de positius de gairebé 1.300 tests-, es va detectar la problemàtica d'algunes persones que no es podien confinar i complir amb la quarantena per qüestió d'espai. Per això, des de l'Ajuntament Manlleu es va anunciar alternatives per les persones que no poguessin confinar-se a casa seu.

Sabater ha explicat que actualment els confinats s'han de traslladar a Barcelona. Segons la representant de Salut, actualment no s'han hagut de plantejar una ubicació a Osona perquè no hi ha prou casos. Es té el Seminari de Vic com a pla B, si s'hagués d'adaptar a aquelles persones que no poden aïllar-se correctament.


Arxivat a