Agricultura es reuneix amb el sector porcí per explicar la situació de la pesta porcina a la Unió Europea

La consellera Jordà insisteix en la responsabilitat dels ramaders en les mesures de bioseguretat

Un porc en una granja de Santa Cecília de Voltregà
Un porc en una granja de Santa Cecília de Voltregà | ACN
Osona.com
19 de setembre del 2020
La consellera d'Agricultura Teresa Jordà s'ha reunit aquesta setmana amb representants del sector porcí per informar sobre la nova situació de la pesta porcina africana a la Unió Europea amb la declaració del primer cas en un porc senglar a Alemanya i les actuacions que el departament està portant a terme. 

Precisament, Agricultura compta amb un pla de contingència que estableix accions immediates, a mitjà i a llarg termini, destinades a respondre en el cas que es detectés la malaltia a Catalunya. En aquest sentit, per reforçar les mesures de vigilància contra la pesta porcina, des de l’1 de gener de 2020 s’han pres 45.007 mostres de sang per al control d’anticossos i 12.672 mostres per PCR de bestiar porcí i s’han analitzat 11 porcs senglars trobats morts en el medi. Tots els resultats han estat favorables.

A fi de prevenir l’entrada de la pesta porcina a Catalunya, el 2018 ja es va crear la Comissió Interdepartamental per a la Prevenció i Lluita contra la Malaltia de la Pesta Porcina Africana per coordinar els diferents departaments de la Generalitat. 

Les mesures de bioseguretat, essencials

Des del Departament s'insisteix en la responsabilitat dels ramaders per garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions de les granges i en els procediments de treball i de transport. Es tracta d’establir totes aquelles mesures adreçades a evitar l’entrada de la malaltia a les explotacions, com ara tancats perimetrals, o privar l’entrada a tot tipus de vehicles i a persones alienes a l’explotació.

Jordà assegura que en el compliment de les mesures de bioseguretat “ens hi juguem molt, són molt importants no només per garantir l’excel·lència de la cabana porcina, sinó també per a la viabilitat de les explotacions, i per poder assegurar l’accés als mercats exteriors del nostre sector”. 

Així, Agricultura fa un intens seguiment de l’estat de la bioseguretat en les explotacions i pren les mesures necessàries per a la seva implementació correcta. A banda del control de la bioseguretat, tant el Departament com el sector estan fent un gran esforç per minimitzar al màxim el risc d’entrada de la PPA des de la UE amb un seguiment de les partides de porcí. 

I, des de l’any 2018, es fa vigilància passiva en porcs senglars: els Agents Rurals recullen els senglars morts trobats al medi i els duen a analitzar a la Facultat de Veterinària (SEFAS – IRTA-CRESA).