​Joan Coma i Sara Blázquez s'acomiaden de l'Ajuntament de Vic

El ple aprova mesures per fomentar l'ocupació i ajudar les escoles bressol privades, i així pal·liar els efectes de la Covid-19

Sara Blázquez i Joan Coma, sortint de l'Ajuntament de Vic aquest dilluns
Sara Blázquez i Joan Coma, sortint de l'Ajuntament de Vic aquest dilluns | Josep M. Montaner
15 de setembre del 2020
Actualitzat el 16 de setembre a les 8:32h
L'Ajuntament de Vic va celebrar aquest dilluns el primer ple del curs que va recuperar la presencialitat. La sala de plens de Vic només estava ocupada pels càrrecs electes, interventora i secretària per tal de mantenir la distància de seguretat. Els parlaments es van haver de fer amb mascareta. Va ser el primer dia de tornada per gairebé tots, excepte per a Joan Coma i Sara Blázquez. Aquest dilluns es va donar compte al ple de la seva renúncia, tal com havien anunciat feia temps.

Durant el seu parlament, Coma va apunta que ha estat "un honor" poder conèixer com es configura el "poder institucional". El regidor va criticar la composició del plenari per la poca representativitat que té de la ciutat per totes aquelles persones que no poden votar.

També va criticar que a Vic "qui mana té supermercats, escorxadors... i no necessita presentar-se a les eleccions". "Aquest fangar on s'embruten a canvi d'un bon sou i entrades gratuïtes del MMVV tindrà conseqüències per les desigualtats que promouen", etzibava. Tot i això, Coma va explicar que "és una experiència que tothom ha de passar" i que "malgrat tots els malgrats, guardem els millors records". "Només ens mudem, ens veiem on hi hagi esperança que és on es construeix el futur", concloïa.
 

Joan Coma i Sara Blázquez, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


Per la seva banda Blázquez va remarcar que havia tingut el "privilegi" de lluitar contra el capitalisme, patriarcat, feixisme... "que també hi són a nivell municipal". En aquest sentit, criticava els 40 anys de Convergència "que sempre ha governat pels seus i els poderosos". Blázquez va recordar l'episodi en què Coma va ser detingut i traslladat a l'Audiència Nacional per dir que "Per fer una truita, cal trencar els ous". En aquest sentit, recordava tot allò que s'ha esdevingut després: l'1 d'octubre, l'exili, la presó o la pandèmia de la Covid-19.

"Ens està quedant un món que semblarà una pel·lícula de terror si no som capaces d'organitzar-nos", deia la regidora, remarcant que cal fer política "des de molts espais". "El càrrec electe ha de ser transitori i aquí hi ha persones que fa 16 anys que estan al consistori o porten mitja vida vinculades al partit", criticava. "Me'n torno a la trinxera del periodisme", concloïa, amb un agraïment final per a tothom.

La portaveu d'ERC Maria Balasch els va desitjar sort en la nova etapa i que "segur que podrem treballar conjuntament perquè aquest ajuntament vagi cap a l'esquerra". Des del PSC, Carme Tena va dir que tot i el poc temps i les diferències polítiques, "heu estat bons companys per treballar per la ciutat i els veïns". Finalment, l'alcaldessa Anna Erra va agrair-los la feina feta i la possibilitat de diàleg -i a vegades de consens- entre les dues formacions tot i la distància ideològica.
 

Anna Erra, va desitjar-los sort i encerts. Foto: Josep M Montaner


A fora, familiars, amics i companys de l'assemblea de la formació els van rebre amb aplaudiments i flors. Coma i Blázquez, números 1 i 2 de Capgirem Vic a les darreres eleccions municipals (2015 i 2019), han estat regidors durant més de 5 anys. Els substituiran Susanna Vives i Roger Cumeras.

Més mesures per pal·liar la Covid-19

El ple també va aprovar una modificació de crèdits per posar en marxa altres mesures per pal·liar els efectes de la Covid-19 i reactivar l'economia. Tal com explicava la regidora d'Economia Núria Homs, es destinaran 100.000 euros per fomentar l'ocupació i 50.000 euros a dues escoles bressols municipals que també s'han vist afectades per la situació.

Precisament, aquest darrer punt va ser l'escull entre oposició i govern. La modificació va tirar endavant amb els vots de JxCat (11) i la regidora del PSC, mentre que ERC es va abstenir i Capgirem va votar en contra. Des d'ERC, Josep Lluís Garcia insistia en el fet de disgregar les partides per tal de poder votar de forma diferenciada. Garcia es preguntava què obté l'Ajuntament com a contrapartida per subvencionar les escoles bressol privades i si les municipals ho estarien en el mateix nivell. "Pels dubtes que ens genera, ens abstindrem", concloïa.
 

Núria Homs va explicar la modificació de crèdit. Foto: Josep M Montaner


Per la seva banda, des de Capgirem, Joan Coma expressava que si s'haguessin separat les partides de les escoles i el foment de l'ocupació, "no ens veuríem obligats a votar en contra". En aquest sentit, criticava que "tècnicament es pot solucionar" i si "depengués d'un sol vot", l'equip de govern la disgregaria "al moment". "També votem en contra de la manera de fer política que intenta fer passar pel tubo les altres opcions polítiques", etzibava.

L'alcaldessa Anna Era va sortir en defensa del dictamen criticant la posició de l'oposició. "Els fem una petita ajuda, sense mirar ideologies per la inversió que han hagut de fer per la Covid-19", deia Erra, remarcant que governen "per a tothom" i que no deixaran d'ajudar les necessitats de "tota la ciutat".

Dels nou dictàmens, cinc es van aprovar per unanimitat. Entre aquests destaca l'aprovació del conveni de col·laboració per construir la taula de mobilitat de la Catalunya Central, o l'enèsima vegada que es declara desert el procediment d'alineació de la Casa Moreta. En aquest cas, com és habitual, ERC i Capgirem van votar en contra i el PSC es va abstenir.

En l'apartat de mocions, Capgirem Vic va presentar una proposta per fer una àrea de lleure, pícnic i barbacoes a la ciutat. Es va rebutjar amb els vots de JxCat i PSC, i només ERC va donar-los suport.
 

Josep Lluís Garcia, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner

 

L'acte d'agraïment a Coma i Blázquez a fora el ple Foto: Josep M Montaner



Arxivat a