intoxicació

​Divuit intoxicats per salmonel·losi a França amb uns fuets produïts a Osona

L’empresa productora, Embotits Solà de Gurb, ha obert una investigació i assegura que els embotits van sortir en bon estat de fàbrica

per NacióDigital , 4 de setembre de 2020 a les 09:22 |
Les autoritats sanitàries franceses han detectat 18 casos de salmonel·losi que s’haurien contagiat amb algunes partides de fuet contaminades de l’empresa osonenca Embotits Solà, de Gurb, segons informa el portal 3/24. Entre els afectats, hi ha una dotzena de nens, dos dels quals han estat hospitalitzats, tot i i que no estan greus. 

Els casos es van diagnosticar entre el 8 de juliol i el 3 d'agost. En un primer moment, es va retirar una partida de fuets  d'un supermercat de La Gironde, al sud-oest del país. Més tard, i com a mesura de precaució, s’ha decidit retirar el producte dels altres establiments.


De manera paral·lela, Embotits Solà ha obert una investigació interna. Des de l'empresa informen que totes les mostres dels lots retirats han donat negatiu per salmonel·la i que estan a l'espera dels resultats finals de França.

L'empresa de Gurb va tenir constància de l'alerta després de la primera inspecció feta el 25 d'agost d'aquest any per les autoritats de control d'inspecció sanitari de la Subdirecció General de Protecció de Salut de a la Generalitat. Posteriorment, s'han fet tres inspeccions més a les instal·lacions el 27 i 31 d'agost i la darrera, aquest dijous. Segons informen en un comunicat, "l'autoritat sanitària no ha trobat evidències per concloure que hi ha risc de salmonel·la a les instal·lacions" i la fàbrica segueix en funcionament.


L'alerta sanitària notificada a França afecta quatre lots d'un fuet de 150 g que s'han retirat de forma preventiva a aquest país. No n'hi ha cap que s'hagués comercialitzat a l'estat espanyol. Es tracta dels lots 20/22-03, 20/26-02, 20/26-03 i 20/27-01.

L'alerta alimentària procedent de França apuntava la sospita que el brot de salmonel·losi estigués relacionat amb el producte. Va afectar 18 persones entre el 8 de juliol i 3 d'agost. "Però fins a dia d'avui no s'han analitzat els aliments implicats, ni tenim el seu resultat analític per tal d'identificar el cep de salmonel·la. Estem a l'espera dels resultats finals", subratlla l'empresa càrnia.

De forma paral·lela, Embutits Solà va obrir una investigació interna el mateix 25 d'agost arran de la primera inspecció i es va traslladar tota la informació de traçabilitat, autocontrol, analítiques i altres documentacions relacionades.

L'empresa disposa de totes les mostres de cadascun dels lots retirats i les analítiques han sortit negatiu en salmonel·la. Tot i això, l'empresa manté oberta la investigació interna en cas que hi pogués haver alguna altra causa. Al mateix temps, s'han establert sistemes de control addicionals a tots els productes que comercialitzen.

La direcció manté oberts tots els mecanismes de comunicació per tenir informats clients, autoritats sanitàries i proveïdors i subratlla el "compromís total de claredat i transparència" en la gestió d'aquesta alerta sanitària.

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes. És una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament, però pot ser greu si arriba a la sang i afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.

Generalment es contrau a través del consum d’aliments contaminats, especialment els ous i els productes que contenen ou cru. La salmonel·losi es pot evitar seguint alguns consells bàsics de seguretat alimentària.

 

Participació