Centelles

Detectada i eliminada una colònia d'abella gegant de la resina a Centelles

Tot i la seva mida, és una espècie inofensiva per als humans

per Redacció , 2 de setembre de 2020 a les 07:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un exemplar de l'abella gegant de la resina. Foto: Ajuntament de Centelles


La setmana passada es va detectar i eliminar a Centelles una colònia d'uns pocs individus de l'abella gegant de la resina (Megachile sculpturalis). Es tracta d'una abella al·lòctona originària de la Xina i el Japó de mida gran, fins a 2,5 cm.


Tot i la seva mida gran, és una espècie diferent a la vespa velutina, tan en comportament com en els riscos que comporta. Es va detectar a Catalunya per primer cop el 2018 i s'ha detectat a algunes poblacions del Vallès Oriental, la Garrotxa i el Baix Llobregat. És una espècie inofensiva per a les persones i, fins ara, sembla que no afecti negativament a altres abelles i insectes. Com a espècie forània, sempre és convenient eliminar-la perquè es desconeixen quines podrien ser les conseqüències si s'escampa per arreu. 

L'abella gegant de la resina és una abella solitària o que viu en petites colònies d'un màxim d'uns 20 individus. Cria en petits forats d'arbres, bigues velles o maons.


En aquest cas, la colònia es trobava en les bigues velles de la teulada d'una casa del centre del poble. Es va comunicar la troballa als Agents Rurals i s'ha eliminat la colònia per part dels serveis tècnics de l'Ajuntament. 

Segons investigadors de l'UAB, aquest insecte té preferència en pol·linitzar plantes de jardineria originàries de la mateixa zona de l'Àsia afavorint la seva expansió. L'ús de vegetació autòctona en jardins seria una mesura per evitar-ne la proliferació. La seva arribada a Catalunya es probable que fos a través de fustes arribades amb el comerç internacional de fustes tropicals.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació