​Veïns de Viladrau reclamen mesures urgents a una empresa de liquats després de cinc anys de sorolls

Liquats Vegetals invertirà 1,5 millons en millores tot i tenir estudis que diuen que compleixen amb la normativa

Dos veïns de Viladrau, des de la casa on senten els sorolls
Dos veïns de Viladrau, des de la casa on senten els sorolls | ACN
Redacció
01 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:47h
Un grup de veïns de Viladrau denuncien que porten cinc anys patint els sorolls continus d'una empresa que tenen a prop, Liquats Vegetals, "El soroll puja de la vall on està la fàbrica i és constant, t'entra al cap", es queixa Maria Vilardell, una de les afectades.

El punt d'inflexió ha estat l'ampliació de la fàbrica. Tot i el diàleg amb l'empresa i de denunciar-ho a les administracions, el problema no s'ha resolt. "Volem un termini i no només bones paraules", afegeix. L'empresa assegura que els sorolls estan "molt per sota" del límit legal però que treballen per minimitzar-ho. S'han compromès a invertir 1,5 milions d'euros per aïllar la maquinària externa que no està sota cobert.

Una fàbrica al mig del Montseny

Les vistes al Matagalls en ple Montseny que es poden veure des de la terrassa del pis que Maria Vilardell i Joan Fàbrega tenen a Viladrau ja no són el mateix des de fa cinc anys. Quan surten a fora hi ha un soroll constant de maquinària procedent de la fàbrica Liquats Vegetals que tenen a uns quilòmetres enllà, just a sota de la vall. "Hi ha dies que se sent encara més, no sé si és el vent o la pressió però els vespres és horrorós; no es pot sopar a fora perquè el soroll se't posa a dins", explica a l'ACN Vilardell. Recorda que quan van comprar l'habitatge el 1978 com a segona residència "tot era calma" i que tot es va estroncar amb l'ampliació de la fàbrica.

A la zona on viuen hi ha dos blocs consecutius amb dotze famílies. Els pisos de dalt de tot, com és el de Vilardell i Fàbrega, són els que senten més el soroll. Aquest estiu van enviar una instància a l'Ajuntament de Viladrau com a comunitat de veïns exposant la situació i des de llavors han decidit denunciar-ho als mitjans perquè veuen que la situació no millora. Segons Vilardell, des fa cinc anys que porten queixant-se a la Generalitat, a l'Ajuntament, als Mossos i al Síndic de Greuges, però senten que ningú els ha escoltat.
 

La depuradora de Liquats Vegetals. Foto: ACN


I amb l'empresa, admeten que hi ha hagut diàleg i voluntat de resoldre-ho però que ara volen molt més que "bones paraules". L'últim contacte oficial va ser el novembre passat. "L'empresa reconeix que fa soroll, l'Ajuntament ho sap però ara volem un termini; no volem estar així un any més", subratlla la dona.

Els veïns, que han creat una plataforma online per donar a conèixer el cas, denuncien que no només afecta la seva salut i benestar sinó que també s'està "causant un perjudici a l'entorn". "Si ho solucionem, hi guanyarem tots", afirma Joan Fàbrega. I insisteixen que no volen anar en contra de l'empresa, sinó que "les coses es facin millor".

Un estudi diu que compleixen amb els límits legals

Fa dos anys i arran de les queixes de veïns, l'empresa va fer un estudi de sonometria. Es van detectar sis zones de soroll a les dues plantes de Liquats Vegetals, que funcionen de dia i de nit sense interrupció. Segons han explicat a l'ACN fonts de l'empresa, es va constatar que la mitjana de decibels emesos estava "molt per sota" del llindar màxim establert.

També es van fer mesures a tres habitatges de veïns afectats i també es va concloure que complien amb els límits legals. A partir d'aquí, es van col·locar pantalles per aïllar els sorolls a dins i a fora amb un cost d'1,5 MEUR.

"No som una empresa sorollosa però per la situació on es troba, que és una vall, el soroll puja cap amunt i en som conscients", expliquen des de l'empresa. En aquest sentit, assenyalen que és comprensible que la gent que viu a Viladrau, envoltats de natura, esperin trobar calma i asseguren que "no volen ser una molèstia per l'entorn" i que seguiran oberts al diàleg per trobar una solució.

És per això que es comprometen a portar a terme una segona fase de millores, dotada amb 1,5 milions d'euros més, centrada sobretot en "aïllar els sorolls" de la maquinària que hi ha a l'exterior de les plantes, com són compressors i sistemes de ventilació i refrigeració. Estan redactant el projecte tècnic i l'objectiu és posar tancaments horitzontals a una maquinària que actualment no està coberta. El calendari d'obres, però, no està fixat. En paral·lel, també preveuen traslladar la depuradora en uns altres terrenys. Ja fa anys que treballen en el projecte i confien que això també redueixi els sorolls que senten els veïns.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Viladrau, Noemi Bastias, explica que han rebut queixes des de l'ampliació i que l'empresa, amb qui tenen una "relació fluïda", porta temps treballant-hi per "minimitzar-ho". També creu que s'està en la bona línia per solucionar-ho i que seguiran el tema de prop.

Liquats Vegetals es va fundar el 1991 i es dedica a l'elaboració de begudes vegetals. Actualment té una plantilla de 220 treballadors. El 2019 van facturar 65 MEUR.