Vic, a la caça dels asimptomàtics

Salut inicia el cribratge massiu al barri del Remei que preveu testar unes 1.200 persones d'entre 15 i 45 anys

Un veí del Remei fent-se una PCR al cribratge massiu a Vic
Un veí del Remei fent-se una PCR al cribratge massiu a Vic | Josep M. Montaner
26 d'agost del 2020
Actualitzat el 27 d'agost a les 12:14h
Vic ha començat el cribratge massiu al barri del Remei, que s'allargarà fins divendres. L'Espai Comunitari del passeig de la Generalitat s'ha convertit en una consulta per fer-se la PCR. El test està adreçat als veïns de la zona d'entre 15 i 45 anys, sobretot aquells que no tinguin símptomes, ja que es vol trencar les cadenes de transmissió.

Tal com ha explicat, la responsable de CatSalut a la Catalunya Central, Teresa Sabater, s'ha detectat un augment de contagis a la zona. "No podíem acotar d'on venia l'origen de la infecció, per tant, molt probablement es tracta de persones asimptomàtiques", ha afegit.

Objectiu: 1.200 casos

En aquest sentit, Sabater ha declarat que tenen per objectiu "400 proves diàries, és a dir, arribar a fer-ne 1.200 en els tres dies". "Creiem que amb aquest volum de gent tenim prou informació per intentar tallar els casos", ha puntualitzat.  Segons Sabater, la valoració inicial és bona, ja que durant les tres primeres hores ja se l'havien fet una vuitantena de persones. "Esperem que segueixi així", ha afegit.
 

Alba Camps, Teresa Sabater i Josep Arimany. Foto: Josep M. Montaner


Des de l'1 d'agost al 20, hi havia 83 casos detectats a l'Àrea Bàsica de Salut de Vic Sud, mentre que a Vic Nord n'hi havia 39. És a dir, la zona registrava un 68% dels 122 casos a la ciutat. Des que l'atenció primària pot fer testos, a Vic Sud se n'han fet uns 1.400.

Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Vic, l'alcalde accidental Josep Arimany ha destacat que són "col·laboradors de vigilància epidemiològica del Departament de Salut". Arimany ha apuntat que si cal estendre els testos a altres zones de la ciutat, també es farà, però no s'han registrat increments. Finalment, ha fet una crida a fer-se el test per evitar "contagis a les persones de més risc".

La delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, ha explicat que es vol fer "una foto actual de la situació", és a dir, "descobrir persones asimptomàtiques que poden contagiar el virus i no en són coneixedores" i "trencar cadenes de contagi". Camps ha destacat que "una persona que avui doni positiu, no vol dir que demà ho continuï essent". Aquest és el primer cribratge massiu que es porta a terme a Osona.

Per responsabilitat i tranquil·litat

Les persones que s'han fet la prova, majoritàriament, ho fan per estar més tranquils i per responsabilitat. Els que se la volen fan una estona de cua -aquest matí s'han esperat una mitja hora aproximadament- i després entren a la sala, on se'ls comprova la informació i es procedeix a fer la prova. A dins, hi ha traductors, ja que el barri és molt ric pel que fa a diversitat cultural.
 

Durant les proves PCR a Vic Foto: Josep M. Montaner


A la cua per fer-se el test, en Francesc Rodríguez, de 24 anys, ha explicat que s'havia fet el test abans, però durant les vacances ha voltat "una mica". "Treballo en un CRAE i no vull anar a infectar els nens", ha dit, remarcant que ho fa voluntàriament i no perquè li demanin a la feina.

Per la seva banda, la Cristina Verdaguer, de 34 anys, ha apuntat que se l'ha fet per estar "més tranquil·la i pels que conviuen amb mi". "Visc amb la meva àvia que és una persona de risc", ha apuntat. Anteriorment ja s'havia fet una serologia.

En Ben Bentil (a la foto de portada), de 41 anys, ha destacat que també ho fa per estar més tranquil i saber si té el virus i no se n'ha assabentat. "Tots els meus companys de pis també se la faran", ha afegit.

I d'altra banda, en Sergi Ramírez, de 41 anys, no se l'ha pogut fer perquè viu dos carrers més avall del passeig de la Generalitat. "M'agradaria haver-me-la fet per saber si soc asimptomàtic, ja que els meus pares són grans i la meva parella treballa a l'Hospital", ha conclòs.


Arxivat a